Valley Villa

Vilnius / Lithuania / 2016

28
28 Love 1,091 Visits Published

Just a few hundred meters from active city street and you can find yourself in exclusive surrounding of the park. Calm and harmony of nature. This sensation is enhanced by natural valley, the old Raguva. Sunny slope of the valley. Outskirts. Place of the former wooden farmstead. Regional park territory. Regulated architectural solution. Territory limitations for architectural expression and clients vision to live in contemporary house – these were starting points.


How to harmonize all of this?


 


The object is located in sunny part of the slope next to the outskirts. It is designed in former farmstead place. Existing slope and all valuable trees in the site are preserved. The idea of the building is to ,,hang“ it over the valley and open it to the valley by continuous  windows. The ground floor is partly hidden in the slope. Due to black shale finish the ground floor disappears in outskirt shadow. Only the  first floor volume, finshed with natural wood, is exibited .  Laconic, sculptural form of volumes interprets the silhouette of traditional  sloped house. Divided volume, varying forms, human scale proportions, glass and wood harmony creates the impression of lightness.  Interior  spaces follow forms of the volume. Integral natural wood finish of the facades and roof creates impression of form solidity.  The volume with its materials and coloring flourishes in forest and valley background. By dividing the volume, micro-spaces -  courtyards  are created.  This is the building in nature. Therefore all main interior spaces have  entrances into exterior spaces- courtyards. Courtyards are arranged in different levels, creating sensation of wholeness and privacy, enabling to enjoy both morning and evening sun.  The hanging volume of the first floor naturally creates the terrace. Windows of the ground floor are partly covered with the vertical wooden lamelles, they serve as protection from overheat and becomes a part of the interior. Suroundings are planted with grass, the path to the enrance is covered with granite tiles in order to minimize the intervention to the nature. The plot is surounded with the open work fence.


 


Product Description:


For building facades exclusively natural finishing materials were selected. The main finishing material is pine wood manufactured by ,,Kebony“ technology. Pine was selected as a typical tree for the surrounding. Using unique ,,Kebony“ technology  wood becomes particularly resistant, stable, durable and there is no need for any additional maintenance. It is ecological product and this becomes important factor in regional park territory. Within time, pine wood grays and fits the environment even more by fading in  background of pine trunks.


Because of the exclusive qualities of ,,Kebony“ technology, manufactured wood allowed to create visually solid volumes. Finish is applied not only for the facades but also for varying geometry of roof planes, visible from the slope.  The wood is attached to stainless steel profiles system with self-fixate plastic holders. The accurate wood geometry allowed to combine wooden finish planes and form vertical wooden blinds by creating accurate graphics. The graphics is continued by natural shale finish. Black ,,Rathscheck“ shale is used for finish of the lower parts of the volume. Shale finish is also attached to stainless steel profile system fixing with fixating glues in vertical stripes. The graphical expression is enhanced by metal railing stripes fixed above the shale continuing its vertical division. Different materials, different elements supplement  each other fulfilling the facade graphical expression. It is all about the graphical interpretation of park trees trunks.


The other reason for choosing natural wood as the main finishing material of the volume is the aim to interpret Lithuanian traditional wooden house. The main characteristics of Lithuanian traditional houses are laconic volume, double pitched roof, wooden blinds, wooden finishing and granite rocks foundation.  Considering that the project site is in regional park territory, the idea was to remind qualities of traditional farmstead house by interpreting it in a contemporary way.

28 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Just a few hundred meters from active city street and you can find yourself in exclusive surrounding of the park. Calm and harmony of nature. This sensation is enhanced by natural valley, the old Raguva. Sunny slope of the valley. Outskirts. Place of the former wooden farmstead. Regional park territory. Regulated architectural solution. Territory limitations for architectural expression and clients vision to live in contemporary house – these were starting points. How to harmonize all of...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 28 users