Kharkiv / Ukraine / 2017

18 Love 809 Visits Published

Project: WATERLINE House
Refurbishment I architecture I landscape design I interior design I Product design and
manufacture in Ryntovt Design workshop
Location: Kharkiv I Ukraine
Total area: 167 m2
Project year: 2017
Design Team: Yuriy and Oksana Ryntovt, Sergey Nykyforov, Ryntovt design team
The task of the project was to organize a comfortable space for the life of a creative family with

two children. Work was to be done with two apartments, which occupy the second floor of a two-
story house from the 30s of last century. The project required maximum inclusion, because it

was not about minor adjustments, but about the reconstruction of internal and external volumes.
It included work with the main building and the entrance group, which is connected with the
neighboring building – a preserved architectural monument. It was important to connect a
contemporary renovated house with the existing architectural context of the old city.
CONCEPT | concept
During the design process, site context took had to be take into the consideration and
influenced building very much. The main concept was dictated by the location of the house in
the historic part of the city, by the river located nearby, the view of the Assumption Cathedral
and the connection of the building to the monument of architecture. The idea of the project was
based on authors desire to preserve the authenticity of the building and to create close contact
between house inhabitants and the site, which included surrounding nature on one side of the
river, active urban life on the other and the river itself. The work with the view has to be
mentioned separately: the terrace of the house is open to the embankment and city square with
its life and activities. Due to the context necessity and the architectural brief, the project had to
dissolve in the existing environment and the embankment lines. Architects aim to create the
microclimate of the "forest" inside of closed courtyard space and organize a garden of spruce
and juniper from the western facade.
PLANNING | planning
During the renovation the shape of the house, the total area and the configuration of the
openings remained almost unchanged. Even the required replacing old windows with panoramic
one with the view on the river did not outweigh the energy-saving factor and the desire to
preserve the authenticity of the building. For the same reason, galvanized iron was chosen for
the rooftop, as it is the most common roofing material in this part of the city. The dense grey
color of the facade made it possible for the construction to "drown" into the shadow of the
In the dismantling process, the project authors discovered the structural integrity problem, which
was solved with the help of a new rigid frame inside the old building, which keeps the walls,
floors and roof.
The closed courtyard combines in itself atmosphere of intimacy, democracy and openness,
which immediately gives you energy and lifting up you mood.
The entrance group and the connection between two houses emphasize the delicacy of the
designing approach. The main entrance was given special attention, as it a public space and
common space. Light, almost airy, the staircase connects to the old beam and uncovered
brickwork of the early twentieth century.
The interior navigation is built on horizontal and vertical links: connecting volumes and visual

beacons already at the entrance reveal the main axis of space. The pylons made from an ash-
tree array with a forest print on them and a load-bearing wall, which goes though the bedroom

of the owners of the house, a bathroom, a wardrobe and a central hall, are setting up main
accents in the house.
The long hall, which connects all the spaces, reveals the entrance to the attic floor, which is
zoned with mention above pylons. The same print of the forest meets us on the curtains textile
in the front. This and many other details give feeling of continuity throughout the whole space.

To avoid the tunnel feeling, one of the rooms was screened by a system of partitions made of
solid wood, glass and dry grass with a swinging door block in it. The same partition system
performs the function of zoning between the living-dining room and the kitchen, but with a
sliding door. The zoning of the whole space contributes to the natural insolation of all spaces.
This even includes a long hall, since there are no openings in it and no direct natural sunlight in
the central space it doesn’t need extra heating in winter and cooling in summer. However, due
to the mentioned above partitions and translucency of the space it gets enough of day light.
In total, the project contains 4 living rooms: a master bedroom with connected to it mater
bathroom and wardrobe, two children's rooms, one of which has its own bathroom and a
wardrobe as well, plus a guest room that also can work as an office.
The successful orientation of the house allowed the private rooms of the apartment (bedroom,

guest room and children's) face to the east and west side. On the south side is located living-
dining room combined with the kitchen (which can be easily excluded from the total volume with

a sliding partition) and exit on the large terrace. The northern part is occupied by a hall, a
common wardrobe, an service rooms and a guest bathroom.
MATERIAL PALLETTE | color and materials
Monochromatic palette of the interior emphasizes the democracy of space and gives it a
meditative character.
Minimalism and functionality of the design solution are supported by a neutral white-and-gray
colorist and enriched with rich walnut textures.
Paperlike snow-white curtains in the living room, a combination of dry grass, glass and ash solid
wood in the screening of the office and kitchen spaces create an atmosphere of asceticism of
Scandinavian and Japanese interiors.
The internal white and gray surfaces are “painted” with shades created from screened partitions
described above and light apertures in massive door blocks. These apertures have decorative
doors on wooden hinges and they are also an important navigation part of the project and they
give visual focus in the volume.
The entire interior of the Waterline House is filled with local codes. For example, traditional local
ornaments can be seen on carpets made of cotton and Carpathian wool. Carpets are made
using old Scandinavian technique by Ukrainian craftsmen. There are almost no serial items in
the project. All furniture is designed and produced by the workshop ryntovt design, which once
again emphasizes the importance of a delicate individual approach to any project.

18 users love this project
    Enlarge image

    Project: WATERLINE HouseRefurbishment I architecture I landscape design I interior design I Product design andmanufacture in Ryntovt Design workshopLocation: Kharkiv I UkraineTotal area: 167 m2Project year: 2017Design Team: Yuriy and Oksana Ryntovt, Sergey Nykyforov, Ryntovt design teamBRIEF | TTThe task of the project was to organize a comfortable space for the life of a creative family with two children. Work was to be done with two apartments, which occupy the second floor of a two-story...

    Project details
    Lovers 18 users