Sliding House

Suffolk / United Kingdom / 2009

152
152 Love 10,412 Visits Published
A NEW HOUSE FOR A RURAL SITE UNDER A BIG SKY... The brief was a self-build house to retire to in order to grow food, entertain and enjoy the landscape. The site offered a combination of rolling England and agricultural Holland, restrained by stringent local Planning parameters for rural development. A genuine appreciation of vernacular farm buildings shared by architect and client/builder led to a manipulation of the local timber framed and clad 'shed' idiom. The outcome is three conventional building forms with unconventional detailing, radical performance, and a big surprise. A linear building of apparent simplicity is sliced into three programmes; house, garage and annexe. The garage is pulled off axis to create a courtyard between the three. The composition is further defined by material and colour; red rubber membrane and glass, red and black stained larch. The surprise: the separated forms can be transformed by a 20 ton mobile roof/wall enclosure which traverses the site, creating combinations of enclosure, open-air living and framing of views according to position. This is an autonomous structure; steel, timber, insulation and unstained larch spanning recessed railway tracks. Movement is powered by hidden electric motors on wheels integrated into the wall thickness. The tracks can be extended in the future should the client wish to build a swimming pool, which may need occasional shelter. Sliding House offers radically variable spaces, extent of shelter, sunlight and insulation. The dynamic change is a physical phenomenon difficult to describe in words or images. It is about the ability to vary the overall building composition and character according to season, weather, or a remote-controlled desire to delight. Architect: dRMM: Alex de Rijke, Joana Pestana Gonçalves Lages Engineer: Michael Hadi Associates: Rutger Snoek, David Williams, Rob Hart Contractors: Self-build with extensive use of local and specialist contractors
152 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    A NEW HOUSE FOR A RURAL SITE UNDER A BIG SKY... The brief was a self-build house to retire to in order to grow food, entertain and enjoy the landscape. The site offered a combination of rolling England and agricultural Holland, restrained by stringent local Planning parameters for rural development. A genuine appreciation of vernacular farm buildings shared by architect and client/builder led to a manipulation of the local timber framed and clad 'shed' idiom. The outcome is three conventional...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Client Ross & Sally Russell
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    • Websitehttp://www.drmm.co.uk
    Lovers 152 users