Central St.Giles

London / United Kingdom / 2010

125
125 Love 31,086 Visits Published
Located in Camden, the project is part of a complex urban patchwork of medieval streets, modern buildings and traditional urban blocks. This environment had a dramatic impact on the design of the project. The scheme is composed of complex volumes, which are characteristically chiselled, fragmented and reduced in scale to match the surrounding buildings. These chiselled volumes make St-Giles an impressive architectural sculpture characterized by a combination of shimmering facets. Each facet is unique, differing in height, orientation, colour, and relationship to natural light. Glass, steel and ceramic are the primary elements of the skin. In each facet the ceramic is used in different shades and colours that respond to the surrounding buildings, thus helping to integrate the scheme in the immediate urban environment. At the core of the scheme there is a large courtyard, where public activity is concentrated. With its cafés and restaurants, this piazza will generate social life, thus enhancing the urban identity of the site. A six-meter full height glass façade provides a maximum of transparency; five passages through this courtyard allow a permeable scheme and invite passers-by to this piazza shaded by a 20m high tree. [ITA] Il sistema è composto da volumi complessi, caratteristicamente cesellati, frammentati e ridotti di scala per armonizzarsi con gli edifici circostanti. Questi volumi cesellati rendono St.Giles una scultura architettonica imponente, caratterizzata da una combinazione di facciate cangianti, l’aspetto di ciascuna delle quali è unico, diverso in altezza, per orientamento, colore e rapporto con la luce naturale. Vetro, acciaio e ceramica sono gli elementi fondamentali del rivestimento. In ogni facciata la ceramica è utilizzata in diverse sfumature e colori armonizzati con gli edifici circostanti, contribuendo in tal maniera a integrare il progetto nell’ambiente urbano. Si tratta di un progetto di oltre 37.000 mq di uffici, 11 unità commerciali e ristoranti, 109 appartamenti (tra privati e di edilizia agevolata). Al centro del sistema vi è un ampia corte, in cui sono concentrate le attività pubbliche. Con i suoi caffè e ristoranti, questa “piazza” genererà vita sociale, rafforzando così l'identità urbana del sito. Una facciata a tutto vetro alta sei metri offre la massima trasparenza; cinque passaggi attraverso questa corte consentono di creare un progetto permeabile e invitano i passanti in questa piazza all'ombra di un albero alto 20 metri.
125 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Located in Camden, the project is part of a complex urban patchwork of medieval streets, modern buildings and traditional urban blocks. This environment had a dramatic impact on the design of the project. The scheme is composed of complex volumes, which are characteristically chiselled, fragmented and reduced in scale to match the surrounding buildings. These chiselled volumes make St-Giles an impressive architectural sculpture characterized by a combination of shimmering facets. Each facet is...

    Project details
    • Year 2010
    • Work finished in 2010
    • Status Current works
    • Type Apartments / Social Housing / Office Buildings / Showrooms/Shops / Bars/Cafés / Restaurants
    • Websitehttp://www.centralsaintgiles.com
    Lovers 125 users