Woof Shadow

Tehran / Iran / 2016

26
26 Love 2,835 Visits Published

Project Description
Fading elements in Iranian architecture, taking distance from its constituents, and entering in modern world realm drove us to seek reproducing some of the fundamental concepts in old world through a new narration in project design to create forms and attributes in contemporary language.


The surrounding areas of project site had old texture of 1960s and 1970s, two-three storey buildings mainly designed by experimental architects.  As land price was not a concern, architects tried to control sunshine and provide privacy through terraces.


Designing process
“Woof Shadow” building is a 5-storey building with 10 apartments, located in a middle class block in Tehran. Our main challenge to start designing was restrictions on implmenting the effective ideas in project, and designing some details after developing the structure. However, in the process of project design, a balance was made between employers’ demands, main ideas in design and participation in construction which led to changes in plan and other elements. Ultimately the building was developed.  The project tried to provide continuity in the whole project through alignment of design lines and corners.


The current importance of land value reduced the terraces number and novel shades in urban views. To fill this vacuum we introduced a third dimension on façade to create a deep surface in external figure.


In designing the form, the surface had to be one piece with no cuts and using origami, a tri-dimension feature was formed by folding the two-dimension surface. The tri-dimension volume was achieved by creating new texture, creative layout and a body consisting of small pixels with no external addition to volume. The elements created “light and shade” to change façade into a structure in which, overlapped shades form the texture. We chose bricks, inexpensive material, as main element of façade formation as pixel materials that fit the design and more configuration with block texture.


View
Regarding view from floors, the highest visual pollution was in middle floors; thus, we took compactness of points and main nodes of plan and expanded the main plan through general geometry and its compatibility to each storey. The ventricular shell links with internal space which in turn, filters light and visual pollution, and provides privacy. To solve light reduction caused by bricks shell, we made changes in size of openings.


Window frames are unique characteristics of building as they provide various visual views of city to the viewer.


A green site was designed in the recessed southern wall as communication place with shades and beauty.


Façade Implementation
Due to complexity of design, we taught bricklayers by simulated models and used trial geometric model before operations. The bricks were laid by steel threads. This project is distinguished from similar projects by using dry bricks laying and in some cases, the bricks are sewed to main structure through gaps. The additional load problem was solved by distributing it among building floors.


 


Architect’ Firm: Tachra Design
Lead Architects: Faezeh Hadian
Project location: North Bahar St, Tehran, Iran
Completion Year: 2016
Gross Built Area (square meters or square foot):1340 sqm

Photo credits: Parham Taghioff, Monireh Tafreshi 


Other participants
Design Team : Faezeh Hadian, Iman Derakhshan
Detail Design : Shabnam Rezaie
Structural Design : Amir Sherafatmand, Siavash Karimi
Mecanical and Electrical consultant : Mahar Sazeh Pouyesh
Construction : Tachra Design
Supervision :Reza Alavinejad, Mohsen Alavinejad, Faezeh Hadian
Presentation : Shabnam Rezaie

26 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Project DescriptionFading elements in Iranian architecture, taking distance from its constituents, and entering in modern world realm drove us to seek reproducing some of the fundamental concepts in old world through a new narration in project design to create forms and attributes in contemporary language. The surrounding areas of project site had old texture of 1960s and 1970s, two-three storey buildings mainly designed by experimental architects.  As land price was not a concern,...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    Lovers 26 users