House in Ourém

Ourém / Portugal / 2016

81
81 Love 3,426 Visits Published

The house is located on a piece of land in Ourém, characterized by its rectangular
configuration, with a descending slope in the south direction (next to the public road). The
difference in height between the highest point and the lowest point is approximately
4.50m. It is a farmland with a natural landscape, facing south and overlooking the Castle
of Ourém.
When we ask a child, anywhere in the world to draw a house, all of them invariably
present us with a simplistic representation consisting of five lines, a rectangle and two
squares. The pentagon composed by five lines represents the walls and the roof. The
rectangle is meant to represent the door and the squares, the windows.
Regardless of the culture, the architectural references of each place, or the most common
concept of accommodation from that place, it shows that all the houses have
characteristics that are transversal to each one of us, because we all feel that the house
is like a shelter that protects us from the world that surrounds us. It is our safe haven and
our own world.
This archetype is usually defined by a polygon of regular geometric shape, generally well
proportioned and with balanced dimensions, with which we all identify.
The project consists of a house of me, for me and my family and intends to meet our
functional needs, but also to satisfy a range of architectural requirements that are part of
my formal and spatial imaginary, resulting from my individual and family experience.
After the process of identifying the site and acquiring the land, the development of the
project became a natural process where the pretensions and memories began to give
meaning to the drawing. From then on, the drawing started to gain a consistent form.
This form has become the concept of this project with which I tried to be, throughout its
development, the most coherent possible, trying not to distort from the principle. The
pergola assumes the same design, as an extension from the house.
The project was developed based on the modular composition principle, creating a proper
rhythm in the façades and roofing. The constructive method adopted consists in the use
of prefabricated black concrete panels, with a regular dimension, that defines the
stereotomy of the project, since it is composed of repeated modules arranged
sequentially. The use of black concrete as a material aims for a smooth integration in
harmony with the landscape, as well as reduce maintenance costs.
In formal terms, the house results in a simple and perfectly regular volume, almost
monolithic, that lands on the ground, in the longitudinal direction of its inclination, in an
intermediate point overlooking the street.


Project: Single Family Housing
Promoter: Filipe Saraiva
Location: Melroeira - Ourém
Construction Area: 410m2
Year of Project: 2015
Year of Construction: 2016
Architecture: Filipe Saraiva
Collaborators: Andreia Correia, Agnieszka Marques
Specialties: Rui Santos, Equação Dupla
Construction: Vigobloco
3D Image: Sintoniametrica
Models: Filipe Saraiva
Photography: Joao Morgado - Architecture Photography

81 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The house is located on a piece of land in Ourém, characterized by its rectangularconfiguration, with a descending slope in the south direction (next to the public road). Thedifference in height between the highest point and the lowest point is approximately4.50m. It is a farmland with a natural landscape, facing south and overlooking the Castleof Ourém.When we ask a child, anywhere in the world to draw a house, all of them invariablypresent us with a simplistic representation...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Lovers 81 users