New Primary School - via Brocchi

Milan / Italy / 2016

16
16 Love 691 Visits Published

ATIproject Studio has presented the project for the new Primary School of Via Brocchi: a green building concept with low-impact technologies and developed entirely in BIM. An energy saving structure featuring spaces that promote relationships and children's learning.


The project is based on a series of common spaces that promote aggregation and relationships while flexible classroom modules provide the teachers with a variety of educational solutions.


An important design focus was the introduction of a major landscaping element linking the school to its context: the bending rooftop park with areas dedicated to recreational and leisure activities like  educational gardens, a winter garden and a musical park will support school interdisciplinary activities.


The complex will accommodate not only the new educational facilities, but also an auditorium, a gym and a library open to the neighborhood: the school will thus become a civic center establishing a strong connection with the people and the city.


According to project requirements and the MIUR National Plan for Digital School guidelines, new teaching methods will be put in place with the use of advanced technology systems that involve the adoption of digital, shared and computerized content.


Attention to sustainability during the project development phase has resulted in a particular care of choosing quality materials and production processes whose respond to ecocompatibility criteria. In addition to the aesthetic value and functionality, the materials come with certificates of ecological compatibility issued by recognized certification org.


Thanks to the implementation of passive strategies during the architectural design process, the building achieves the highest energy performances, reducing in particular the heating demand of the environments thanks to the production of energy through renewable sources.


Architectural project design ATIproject


Structure Design ATIproject


Structural design consultancy SMS


Mechanical/Electrical systems design ATIproject


Main contractor AR.CO. Lavori, R.D.F. Srl, Fenini Srl, Idrotermica COOP Soc.Coop.


Area 7.000 sqm


Energy Performance Certification Classe A+


[IT]


Nuova Scuola Elementare di Via Brocchi


Lo Studio ATIproject ha presentato il progetto per la Nuova Scuola Elementare di Via Brocchi: bioedilizia, tecnologie a basso impatto, risparmio energetico e spazi che favoriscono le relazioni e l'apprendimento dei bambini sono le caratteristiche peculiari della Nuova Scuola. La realizzazione, aggiudicata mediante appalto integrato, sarà a cura della cooperativa Arco Lavori mentre il progetto è stato sviluppato interamente in BIM.


Il progetto è improntato sulla creazione di spazi comuni che favoriscano l'aggregazione e le relazioni mentre i moduli aula flessibili soddisfino la necessità degli insegnanti di avere una molteplicità di soluzioni didattiche.


Altro punto di forza progettuale è stata la ricerca di un inserimento organico della scuola nel contesto insediativo: il progetto del parco integra verde ed arredo con aree dedicate ad attività ludiche e ricreative grazie alla presenza di orti didattici, di un giardino d'inverno ed parco musicale a supporto delle attività scolastiche e interdisciplinari.


Il complesso accoglierà non solo i nuovi spazi didattici ma anche un auditorium, una palestra ed una biblioteca condivisi con la cittadinanza: la scuola diventerà cosi un vero e proprio centro civico stabilendo una forte connessione con il quartiere e la città.


Secondo le richieste di progetto e le direttive del Piano Nazionale del MIUR in merito alla Scuola Digitale nella nuova scuola saranno messe in pratica nuove modalità didattiche improntate all'utilizzo di sistemi tecnologici avanzati che prevedono l'adozione di contenuti digitali, condivisi e informatizzati.


L’attenzione alla sostenibilità nello sviluppo del progetto si è tradotta in una particolare cura nella scelta di materiali di qualità e il cui processo di produzione risponda a criteri di ecocompatibilità sia nella natura intrinseca del materiale base che, in alcuni casi, del processo produttivo di realizzazione. Oltre al pregio estetico e alla funzionalità ha costituito criterio di scelta la possibilità di ottenere, da parte del produttore, certificati di ecocompatibilità rilasciati da enti certificatori riconosciuti.


Grazie alle strategie passive messe in atto nello sviluppo del progetto architettonico l’edificio raggiunge le massime prestazioni energetiche, in particolar modo risulta ridotto il carico per il riscaldamento degli ambienti anche grazie alla produzione di energia mediante fonti rinnovabili.

16 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    ATIproject Studio has presented the project for the new Primary School of Via Brocchi: a green building concept with low-impact technologies and developed entirely in BIM. An energy saving structure featuring spaces that promote relationships and children's learning. The project is based on a series of common spaces that promote aggregation and relationships while flexible classroom modules provide the teachers with a variety of educational solutions. An important design focus was the...

    Project details
    • Year 2016
    • Client Comune di Milano
    • Status Current works
    • Type Schools/Institutes
    Lovers 16 users