Dr. Schär

Burgstall / Italy / 2017

30
30 Love 822 Visits Published

The company of the Dr. Schär AG is located in the southern part of the commercial area of Burgstall. Because of the steady growth of the company also the space requirement increases and therefore the existing administration block has been extended. Due to the limited base area the building was conceived on three floors. The characteristic of the design of the new part of the building is the sophisticated, restrained and linear architecture. The glass facades create a new light and clear look of the building and also of the whole company. The sun protection is made of slanting glass falkes, it is aimed at a kind of double façade.


The visible Attica panels of the ceiling are covered with white tiles, the flat roofs are designed as green roofs.


Client: Dr. Schaer www.drschaer.com
Location: Burgstall
Program: office
Area: 5.500 m²
Volume: 21.000 m³ 


Project: monovolume architecture + design


Arch. Jury Pobitzer / Arch. Patrik Pedó
www.monovolume.cc



Coworkers:
Arch. Luca Di Censo
Arch. Barbara Waldboth
Arch. Sergio Aguado Hernàndez
Diego Preghenella

Structural engineering: Fritz Starke


Photo: Meraner Hauser


[DE]
Der Firmensitz der Dr. Schär AG befindet sich im südlichen Teil des Gewerbegebietes in Burgstall bei Meran. Aufgrund des ständigen Wachstums und den steigengen Mitarbeiterzahlen des Unternehmens wird der bestehende Verwaltungstrakt mit einem neuen Gebäude verbunden und darauf geachtet, dass so wenig wie möglich von der wertvollen Grundfläche dabei verloren geht. Deshalb wird der Neubau so konzipiert, dass er als Erweiterung auf drei Obergeschossen ausgeführt wird. Der neue Verwaltungsbau soll durch eine anspruchsvolle, zurückhaltende lineare Architektur das neue Gesicht der Dr. Schär AG werden und dadurch noch mehr als Hauptsitz der gesamten internationalen Firmengruppe wahrgenommen werden. Das gesamte Gebäude soll ein transparentes Erscheinungsbild erhalten. Alle Fassaden werden als Glasfassden mit 3-fach Isolierverglasungen ausgeführt. Der Sonnenschutz erfolgt über vorgesetzte schräg gestellte Glasschuppen, es wird eine Art Doppelfassade angestrebt. Die sichtbaren Attikaverkleidungen der diversen Decken werden mit weißen Fassadenplatten verkleidet, die Flachdächer werden als Gründächer ausgeführt.


[IT]


L‘azienda Dr. Schär AG è situata nella parte sud dell‘ aria commerciale di Postal. A causa della continua crescita dell‘azienda e il numero crescente di dipendenti della società viene progettato un ampliamento dell‘ edificio amministrativo esistente. Il nuovo edificio sarà costruito su tre piani perché l‘area edificabile è limitata. Attraverso un‘ architettura sobria, lineare e sofisticata il nuovo edificio va a unificare e a caratterizzare l’aspetto della sede aziendale dandole finalmente un’immagine moderna e riconoscibile. Per ottenere un aspetto e leggero tutte le facciate sono state progettate con elementi di vetro, con una seconda facciata in lamelle di vetro inclinate che assicura la protezione solare. I soffitti sono rivestiti con piastrelle bianche, i tetti piani sono progettati come tetti verdi.

30 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The company of the Dr. Schär AG is located in the southern part of the commercial area of Burgstall. Because of the steady growth of the company also the space requirement increases and therefore the existing administration block has been extended. Due to the limited base area the building was conceived on three floors. The characteristic of the design of the new part of the building is the sophisticated, restrained and linear architecture. The glass facades create a new light and clear...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2016
    • Work finished in 2017
    • Main structure Reinforced concrete
    • Client Dr. Schaer AG
    • Contractor Unionbau
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Corporate Headquarters / Interior Design
    Lovers 30 users