Colorfull in the white city

An apartment renovation located in a bauhaus restorated building Tel Aviv / Israel / 2017

93
93 Love 4,565 Visits Published


Design Team I   Interior Designers Lital Ophir  & Ilana Bronfen 


architects Amir Navon & Chen Navon.


97 Square meters + 37 Square meters balcony.


This renovated apartment is Amir and Chen Navon's private home.


Photography by- Gidon Levin, 181-Arcitecture Photography


This renovated apartment is located in a preserved Bauhaus building built in the 1930s in Tel-Aviv.
 The apartment is located in the heart of Tel-Aviv, overlooking one of the most beautiful boulevards in the city next to Israel's national theater "Habima".


While acknowledging the importance of honoring and preserving the 1930s Bauhaus architecture, we wanted to keep this classic-European heritage also in the interior even though the apartment's style is contemporary.
This was achieved by using materials such as: Carrera marble stone, safety-wired glass, steel, herring bone styled wooden oak floor, exposing a wall built out of original silicate blocks, and using a monochrome color palate, using stone-white, gray and black colors with splashes of green, blue and copper.


The apartment went through a previous renovation several years ago by other tenants,
but when we entered the apartment  it was still dark and gloomy with a sense of heaviness and closeness, with no connection to the outside balcony or the view, although it has 4 sliding exit doors to the balcony.


The apartment had no chic nor character.

We then decided to create a big open rectangle shaped space, parallel to the Bauhaus balcony measuring 11 meters long and 4.2 meters wide.
We also managed to keep the apartment's ceiling at its original height, 3 meters.
Now sunlight washes the whole apartment through those 4 balcony exits.



Furthermore, we decided to create a clean and airy space that contains a series of freestanding elements so they do not hurt its' wholeness; a big green cube for kitchen storage, a two-way kitchen island, a dining area and a living area.
 Walking paths were then created naturally between these "islands" leading to the balcony exits, or directly to the bedrooms or bathrooms.


This led us to implement the conceptual notion of "islands" throughout the apartment.


The main element in the public space is a big green cube used for kitchen storage, containing two refrigerators inside, a water bar, a coffee machine as well as dishes and food supply.


The cube was then "wrapped around" by a  glass vitrine divided by stone-white colored Belgium profiles with  two entries one on each side of the cube leading to a  family-room.
The use of a glass vitrine divided by Belgium profiles not only allows natural light through but also preserves a European feeling reminding us the building's style.


Next to the cube from the opposite side, facing the living room area,  was costumed designed a two-way partly floating kitchen island being the main part of the kitchen containing a stove, an oven, a dishwasher and a cooking/baking area.

Next to the island we placed the dining room table then we placed the living room, where the Husk sofa by B&B Italia is facing the view, the slow chair by Vitra placed next to her and a Doshi Levian carpet completes the look.

The entrance to the master bedroom is from the public area, through safety-wired glass doors divided by stone-white colored Belgium profiles again, maintaining the 1930's architecture heritage.


In the master bedroom, instead of walls we costumed designed a modular carpentry unit, used as storage and a sitting bench with a mirror welcoming those who enter the apartment from one side and on its other side used as a clothing closet.
En-suit classic-European style bathroom sectioned off with a curtain for privacy.


The kids' room, designed to accommodate 2 small children, a boy and girl, using also as a sheltered room in times of need, was built from concrete walls.
The room measures only 10 sq., being as such we decided to obtain an open and roomy space for all activities. Therefore, we placed the children's toys in the family room, and we costumed designed a closet that has a built-in diaper-changing area in the middle.


Opposite the closet we created the sleeping area, deifying it with a costume made bed built for two, with storage beneath.  


 


 


 


 


 


 

93 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Design Team I   Interior Designers Lital Ophir  & Ilana Bronfen  architects Amir Navon & Chen Navon. 97 Square meters + 37 Square meters balcony. This renovated apartment is Amir and Chen Navon's private home. Photography by- Gidon Levin, 181-Arcitecture Photography This renovated apartment is located in a preserved Bauhaus building built in the 1930s in Tel-Aviv.  The apartment is located in the heart of Tel-Aviv, overlooking one of the most...

    Project details
    • Year 2017
    • Client The clients are architects Amir and Chen Navon
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Furniture design / Product design / Building Recovery and Renewal
    Lovers 93 users