Waterkloof Residence, Pretoria

Pretoria / South Africa / 2015

16
16 Love 815 Visits Published

Contemporary farm house nestled between old acacia trees and rocky outcrops, typical of the Highveld landscape. Situated on a koppie overlooking the rantjies toward the northeast of pretoria. the majestic view is sensitively framed by carving out the thick thermal walls and in return creating deep shadows on elevation which serves as sun control. A brick vaulted gallery acts as a circulation spine which connects a series of barn structures. these barns accommodate various functions of the building, such as a 'waenhuis' and entrance to the south, bedrooms and living areas to the north and dining and braai terrace to the east. The large stoep serves as an overflow area from the living areas, which is an added benefit during the hot thunderstruck summer months. A historical stone reservoir was retained and re-used for water storage. this forms the backdrop of the swimming pool and 'boma' which is carved into the landscape. the material pallet consists of wood, brick and glass, creating a natural grain throughout the building. The body of textures engraved within the building personifies the client's lifestyle and love for nature.

16 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Contemporary farm house nestled between old acacia trees and rocky outcrops, typical of the Highveld landscape. Situated on a koppie overlooking the rantjies toward the northeast of pretoria. the majestic view is sensitively framed by carving out the thick thermal walls and in return creating deep shadows on elevation which serves as sun control. A brick vaulted gallery acts as a circulation spine which connects a series of barn structures. these barns accommodate various functions of the...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Lovers 16 users