Modern penthouse | Attico moderno

Shades of white and teak Sassari / Italy / 2017

15
15 Love 2,525 Visits Published

 This penthouse apartment was designed during the preliminary phases of the building construction, allowing the architect to be free of usual constraints. So, it was possible to provide the apartment with over dimensioned sash windows that run along the living room perimeter, and make different spaces distribution. Upon special request of the owner, the bedroom area was designed to be as reduced as possible, in order to enlarge the living room and kitchen area. Spatial perception of the common spaces is increased by the full height windows and the flooring choice, which presents teak slats both in the interior and in the outside terrace. To increase the feeling of continuity between the two spaces, parquet slats have been placed along defined axis, that were kept identical in the outside decking floor, which is mounted at the same level of the internal flooring. Countinous wood coating is the main feature of the house and is present also in the bathroom, where even the shower floor is made of taylor cut decking plates, so that no other material interfere with the wood. To achieve this, colour palette is reduced to a minimum, preferring white furniture, and white full height walls paneling and wardrobes, with a touch of black for the TV wall, meant to better experience view of the screen; and a grey textile panel coating of the bedroom wall, which transforms the whole wall into a sound absorbent headboard. Another important choice consisted in diving the spaces with sliding full height white panels, that allow the owner to have more privacy in the bedroom area when needed. The outside terrace, will be sheltered form the neighbours view by continuos white sun louvres, in such a way, the living room and the terrace will become an unique environment, expecially during spring and summer.


 


Ita


L’attico è stato progettato sulla carta, durante le fasi iniziali di costruzione dell’edificio, permettendo al progettista la libertà di definire gli spazi e le aperture. A livello distributivo è stata data più importanza alla zona giorno, come da specifica richiesta della committenza. La percezione spaziale di questa è ulteriormente incrementata da una serie di accorgimenti, tra cui la finestratura continua lungo tutto il perimetro della sala, che permetta continuità visiva con la terrazza antistante. Inoltre è stato deciso di adottare una pavimentazione lignea senza soluzione di continuità, e distribuita lungo gli assi visivi della casa secondo moduli uguali, che si ripetono sia all’interno con il parquet che all’esterno e nei piatti doccia con il decking in teak massello. I pavimenti sono posizionati tutti alla stessa quota in tutti gli ambienti, e la sensazione di continuità è aumentata dalla riduzione della palette di colori usata per le finiture. Infatti, il teak massello utilizzato, spicca contro i mobili e i pannelli su misura bianchi, che rivestono le pareti della casa. Gli unici tocchi di variazione dal bianco, sono il nero della parete TV, scelto per migliorare l’esperienza di visione dello schermo e il grigio dei pannelli fonoassorbenti che rivestono la parete retrostante il letto, rivestito con lo stesso materiale. I terrazzi, infine, saranno chiusi con una frangisole bianchi continui, che permetteranno una completa unione degli spazi interni ed esterni, specialmente durante la bella stagione.

15 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

     This penthouse apartment was designed during the preliminary phases of the building construction, allowing the architect to be free of usual constraints. So, it was possible to provide the apartment with over dimensioned sash windows that run along the living room perimeter, and make different spaces distribution. Upon special request of the owner, the bedroom area was designed to be as reduced as possible, in order to enlarge the living room and kitchen area. Spatial perception of the...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2017
    • Client privato
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture / Photography / Furniture design
    • Websitehttp://www.domeco.it
    Lovers 15 users