Grid Apartment

Rome / Italy / 2017

50
50 Love 3,507 Visits Published

The renovation of this bright apartment located in the Prati district of Rome represents a perfect blend between the customer needs and the design intentions: in fact, even though it is 80 square meters, it was designed by favoring a displacement of the spaces in favor of a large open-space, environment most lived by homeowners, and reducing to the maximum, but always in line with urban parameters, the sleeping area and the bathrooms. Contextual to a wide architectural requirement, there was a desire to separate the kitchen environment from the living room through a glazed system divided by a regular square mesh grille and with a very industrial aspect: it was made into galvanized iron profiles with micaceous finishing and artisanally assembled on site and completed with stratified glazing. The mood of the apartment prefers the total white combined with the warm tones of the oak parquet floor. On the theme of the grid also plays the espalier of the bedroom: in drawing the wall there are dense parallel wooden profiles that have also the function as shelves that can be placed at various heights. To exalt the pure formal minimalism, there are wall-wire wardrobes and a very linear and rigorous technical lighting.


 


La ristrutturazione di questo luminoso appartamento situato nel quartiere Prati di Roma rappresenta un connubio perfetto tra esigenze del cliente e intenti progettuali: infatti, pur essendo di 80 mq, è stato progettato prediligendo uno sbilanciamento degli spazi a favore di un ampio open-space, ambiente maggiormente vissuto dai proprietari di casa, e riducendo al massimo, ma sempre in linea con i parametri urbanistici, la zona notte e i bagni. Contestuale ad un’esigenza di ampio respiro architettonico, vi è stata la volontà di separare l’ambiente cucina dal soggiorno tramite un sistema di vetrate ripartite da una griglia a maglia quadrata regolare e dal sapore decisamente industriale: è stata realizzata, infatti, in profili di ferro zincato con finitura micacea assemblati artigianalmente, montati in loco ed ultimata con dei vetri stratificati extrachiari. Il mood dell’appartamento predilige il total white unito ai toni caldi del pavimento in parquet rovere. Altri richiami dal design industriale sono l’uso del microcemento posato a parete nei bagni sulle tonalità del grigio e la realizzazione della libreria in legno laccato color antracite nel soggiorno, pensata così scura con lo scopo di dilatare otticamente lo spazio visivo. Sul tema della griglia gioca anche la testata della camera da letto: a disegnare la parete sono fitti profili paralleli in legno che fungono anche come alloggio di mensole posizionabili a varie altezze. Ad esaltare il puro minimalismo formale vi sono armadi filo-muro a tutt’altezza e un’illuminazione tecnica molto lineare e rigorosa.

50 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The renovation of this bright apartment located in the Prati district of Rome represents a perfect blend between the customer needs and the design intentions: in fact, even though it is 80 square meters, it was designed by favoring a displacement of the spaces in favor of a large open-space, environment most lived by homeowners, and reducing to the maximum, but always in line with urban parameters, the sleeping area and the bathrooms. Contextual to a wide architectural requirement, there was a...

    Lovers 50 users