GG House

Barcelona / Spain / 2011

9
9 Love 683 Visits Published

The project took place in the center of one of the most emblematical squares of the Gracia district in Barcelona, where a one-story house with an exterior garden existed. The house embraces a designated heritage façade. Our design addresses the renewal and extension of this house by placing an escalating volume on top of the existing to allow the sunlight to reach the garden. The project integrates the new with the existing and the public with the private through permeable elements and intermediate spaces.


The interior space is composed of a gradual shift of solids and voids, double height spaces and a fluid circulation sequence where the quality of light is controlled. The existing volume is emptied to have a large living room space that develop into the public area of the house. A sculptural spiral staircase connects the four levels and is the centerpiece for the living room. The existing facade is kept intact, the facade of the new extension is conceived as the filter between the external life of the plaza and the interior spaces.


 


[ES]


El proyecto se sitúa en el centro de una de las plazas más características del barrio de Gracia de Barcelona, donde había una casa existente de una sola planta con jardín. La fachada forma parte del patrimonio cultural de la ciudad. El diseño aborda la renovación y ampliación con la colocación de un volumen escalonado encima del existente permitiendo que la luz del sol llegue al jardín. El proyecto integra las áreas públicas y privadas de la vivienda, lo nuevo y lo viejo, a través de elementos permeables y espacios intermedios.


El espacio interior está diseñado como un cambio gradual de llenos y vacíos, de espacios de doble altura y de secuencias fluidas de circulaciones, siempre con control de la calidad de la luz. El volumen existente se vacía para tener un gran salón que se convierte en la zona pública de la casa. Una escalera escultural en espiral conecta los cuatro niveles y se convierte en la pieza central de la sala de estar. La fachada existente se restaura y la nueva extensión se diseña como un filtro entre la vida exterior de la plaza y el interior.

9 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project took place in the center of one of the most emblematical squares of the Gracia district in Barcelona, where a one-story house with an exterior garden existed. The house embraces a designated heritage façade. Our design addresses the renewal and extension of this house by placing an escalating volume on top of the existing to allow the sunlight to reach the garden. The project integrates the new with the existing and the public with the private through permeable elements and...

    Project details
    • Year 2011
    • Work finished in 2011
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 9 users