Wiggly House

Menzione d'Onore, Sezione Internazionale del Premio Biennale Internazionale di Architettura "Barbara Cappochin" - Edizione 2017 Como / Italy / 2015

36
36 Love 1,954 Visits Published

Wiggly house is a single-family residential building located in a difficult context 50km away from Milan in Italy, characterized by multi-storey buildings that surround it.


Because of this promiscuity, the house tries to protect itself reducing  the openings toward the outside as much as possible, compensating with big or smaller patios, both closed and open, that give light to the inner spaces in a more suitable way.


The covering reaffirms this principle. Canadian gray granite covers the entire building to symbolize this idea of protection with the exception of the walls where the volume is subtracted by the grey-plaster made patios.


This way the building tries to open upwards:


the pitch of the roof folds restless in search of the zenithal light in an almost gestural attitude, generating three light stacks in the living room,in the kitchen and in the “meditation room” at the end.


The pitches of the roof alternate, “wiggling” the sequence of the lines of the roof section.


So in the inner spaces the value of the light is emphasised. From the typological point of view, the project investigates new combinations depending on the change in the family structure and the use of contemporary living spaces that seems to be radically changed in recent years.


The Italian architect Cesare Cattaneo assumed in "the house for the Christian family" a growth hypothesis of the building organism; the new paradigms on which the evolution of the families of our times are assumed call for a deep reflection on the status of the new housing models.


What is proposed is an ability to survive to subsequent configurations, at least for some key spaces of the house, but also an organism with a spatial structure that is able to grow in the future.


So the project is not completely saturated by the volume allowed for the lot, occupying it in the manner of a matrix, which leaves voids in the plan and arranges the rooms along a North-South axis, waiting to be completed and added in the future.


 


Information and credits:


Architectural design: ifdesign  


Franco Tagliabue Volontè - Ida Origgi Architetti   Milano


Structural design: Ing. Marco Torchiana


gross surface: 150mq


Structural technology: reinforced concrete


External covering: canadian grey granite stone


Photo credits: Andrea Martiradonna


 

36 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Wiggly house is a single-family residential building located in a difficult context 50km away from Milan in Italy, characterized by multi-storey buildings that surround it. Because of this promiscuity, the house tries to protect itself reducing  the openings toward the outside as much as possible, compensating with big or smaller patios, both closed and open, that give light to the inner spaces in a more suitable way. The covering reaffirms this principle. Canadian gray granite covers...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 36 users