Brain Factory Studio

Rome / Italy / 2016

49
49 Love 2,656 Visits Published

In the design of an architectural firm, conceived primarily as a workshop of ideas, as a testing laboratory, creativity and attention to detail, we can only expect a review of the classic concept of studio. In fact, BrainFactory is a co-working space, but at the same time it is a 130 sqm apartment located in the center of Rome, fully accessible to the customer. The design choices, the furnishings and the installation of high craftsmanship are completely tangible to the visitor, which can interact with the major innovations in the field of design but also with the brands of leading companies in the industry. As a result of a major interior renovation, the planimetric distribution has an entrance marked by birches illuminated by points of light floating between the branches, placing on a background of large satin glazed windows at full height, which in addition to giving daytime natural light, they screen in attractive way the back kitchen. This visual cone, highlighted by cuts of light led carved into poplar panels, put on focus slowly the large open-space around which the environment is articulated: a central calacatta stoneware totem that becomes a distribution element in the living room; wall wire cupboards covered with artificial plants; backlit thin shelves in extruded aluminum and glass that stand over on the wall; invisible doors, custom woodworking and industrial lights from wireframe lines that draw the details. The central-room bathtub with a view over Rome, nestled between two walls covered by plants in the bedroom, reinterprets in a contemporary style an ancient concept of space utilization. Natural poplar, calacatta stoneware and microcement are the guiding principle of the entire study. In order to balance this formal rigor, elements of artificial green have been inserted: birches, bosso, banano to improve the well-being of those who live in the spaces.


 [IT]


Nella progettazione di uno studio di architettura, inteso principalmente come officina di idee, come laboratorio di sperimentazione, creatività e attenzione ai dettagli, non ci si può che aspettare una rivisitazione del classico concetto di studio. BrainFactory, infatti, è sì uno spazio adibito a co-working, ma allo stesso tempo è un’appartamento di 130 mq situato nel centro di Roma, interamente visitabile dal cliente. Le scelte progettuali, gli arredi e la messa in opera di alte maestranze sono completamente tangibili al visitatore, che può così interagire con le principali innovazioni nel campo del design ma anche con i marchi di aziende leader nel settore. La distribuzione planimetrica, a seguito di una importante ristrutturazione d’interni, presenta un ingresso caratterizzato da betulle illuminate da luci puntiformi che fluttuano tra i rami stagliandosi su uno sfondo di ampie vetrate satinate a tutta altezza che oltre a conferire luce naturale diurna, schermano in modo accattivante la cucina retrostante. Questo cono visivo, messo in risalto da tagli di luce led intagliati nei pannelli in pioppo fresato, mette mano mano a fuoco l’ampio open-space attorno al quale si articola tutto lo spazio: un totem centrale in gres effetto calacatta che diventa elemento di tensione distributiva tra il salone e il soggiorno; armadi a scomparsa ricoperti di bosso artificiale; mensole retroilluminate che si stagliano leggere in estruso di alluminio e vetro; porte invisibili, falegnameria su misura e luci industrial dalle linee wireframe che disegnano i dettagli. La vasca centro-stanza con vista su Roma incastonata tra due pareti in bosso nella camera da letto reinterpreta in chiave moderna un antico concetto di fruizione degli spazi. Il pioppo naturale, il gres effetto calacatta e il microcemento fungono da filo conduttore dell’intero studio. Per equilibrare tale rigore formale sono stati inseriti elementi di verde artificiale: betulle, bosso, banani al fine di migliorare il benessere di chi vive gli spazi.

49 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    In the design of an architectural firm, conceived primarily as a workshop of ideas, as a testing laboratory, creativity and attention to detail, we can only expect a review of the classic concept of studio. In fact, BrainFactory is a co-working space, but at the same time it is a 130 sqm apartment located in the center of Rome, fully accessible to the customer. The design choices, the furnishings and the installation of high craftsmanship are completely tangible to the visitor, which can...

    Project details
    • Year 2016
    • Work started in 2016
    • Work finished in 2016
    • Main structure Reinforced concrete
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Offices/studios / Interior Design / Custom Furniture / Refurbishment of apartments
    • Websitehttp://www.brainfactory.it/portfolio/brain-factory/
    Lovers 49 users