Brickface

Melbourne / Australia / 2017

5
5 Love 592 Visits Published

BRICKFACE


When the new build on the block, looks like the oldest building on the laneway.


What is this?


Brickface is a compact building situated at the rear of an existing house in Richmond,  Melbourne. It consists of a garage at ground level, studio living/guest suite at first floor, and a roof deck. A new pool and entertaining space extends the home’s entertaining area, while the roof terrace becomes the missing productive garden.  The main living area of the existing house faces south and opens up onto the new terrace and pool. The backdrop to this view is the rising high wall of Brickface.


Shadows and the sculptural form


Brickface is constructed of recycled red brick, interspersed with contrasting red and blue glazed bricks from the PGH Vibrant range (Rhapsody and Watermelon) to introduce light & shadow, pattern and colour. The round windows of the building and the sculptural form of the parapet combine with the character of the recycled brick to soften the solid block. The spiral stair adds further sculptural interest.


 New place, new space


The clients asked for a new building at the end of their rear yard. The previous garage, with studio above, was large - it dominated the garden and compromised their outdoor space. The new building, though taller, is smaller, tighter and more efficient. It minimises its footprint to maximise the rear yard.


A generation living in laneways?


Melbourne’s property market is so inflated, that we’re now seeing a generation that are not only unable to buy a home, but also struggling to find affordable places to rent close to their work, school and community. Melbourne does have one trick up its sleeve that many parents are increasingly exploring. Melbourne is strewn with under-utilised laneways and many home owners are creating a second residence in their backyard with frontage to the laneway, where their adult children can live during university and early employment. These second residences are becoming fully independent studio homes for adult children, allowing them to save and plan, whilst continuing to contribute to the essence of Melbourne’s most vibrant and cultural suburbs.


Changing transport needs


While Brickface offers the security of a permanent, independent home for the owner’s daughter in years to come, it has also been designed to adapt to changing transport needs. With the rapid onset of driverless cars we will see home owners searching for new uses for their garage spaces. The ground level at Brickface has been deliberately designed with high ceilings, so it can easily be adapted into a generous living space. The garage door can be removed and replaced, to create a generous entry into a lounge, or alternatively the owners daughter may choose to start a business on the ground floor and simply replace the garage door with a glazed shop front. There is a swath of potential for this space that, at the moment, is only a temporary storage zone for vehicles. Yet, in the future, it can be so much more.


The laneway


Brickface sits hard up to the laneway on two sides, in a corner position. The building terminates a row of garage doors and newer outbuildings that tumble down the hill. Built from recycled brick, the structure is a solid and secure bookend that presents a character that looks to have existed well before the other buildings along the lane.


  


Architect
Austin Maynard Architects
www.maynardarchitects.com

Design Architect
Mark Austin 


Floor Area
102 sqm. Plus 51sqm roof deck        


Completion date
January 2017 


Builder
TCM BuIlding Group 


Engineer
Keith Patrick


Building Surveyor
Code Compliance


Photographer
Tess Kelly - www.tesskelly.net / contact@tesskelly.net / + 61 409 547 019

5 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    BRICKFACE When the new build on the block, looks like the oldest building on the laneway. What is this? Brickface is a compact building situated at the rear of an existing house in Richmond,  Melbourne. It consists of a garage at ground level, studio living/guest suite at first floor, and a roof deck. A new pool and entertaining space extends the home’s entertaining area, while the roof terrace becomes the missing productive garden.  The main living area of the existing house...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 5 users