Passivhaus in Neulengbach

Neulengbach

35
35 Love 1,626 Visits Published

A house for two with a palace view


Architecture ends where the horizon starts. A premise that reflects the design concept very well. The outlook on the nearby palace as well as to the mountain top thirteen kilometres away were the decisive parameters for placing the openings. But it was also to be an ecological house. Sustainable both with regard to the materials used and its running, but also as regards the entire life cycle. Thanks to the timber-frame construction chosen, the house was completed in just five months. 


Sustainability as the most important precondition
From the beginning, an essential target was to use as many regional resources as possible. The decision for timber as the primary material was not taken by chance. As the most CO2-neutral and regionally available building material, timber perfectly fitted the concept. Outside the terrace surrounding the entire house is covered in local larch, the facade is embellished with rough-cut cladding. Inside are oiled, brushed white planks and a ceiling of visual quality plywood providing a natural atmosphere. Thanks to the prefabrication possible with timber construction, the whole house is put together in layers and can thus easily be dismantled and recycled in layers again. Cellulose was injected into the walls as insulation material and pressed wood wool was employed for the installation level.


From today – for tomorrow
The house is conceived for two people. It is also intended to serve them as a retirement home. The design thus followed the motto “as small as possible, as big as necessary”. The house covers 118 m2, including a hall and technology room; a 38 m2 annex serves as a storage, workshop, farming and house technology room. The entire living, dining and kitchen area is open plan; the bathroom is like an island between the kitchen and the bedroom/dressing area. This planning facilitated extremely short conduits for the installation work. Technically, the house makes do with the smallest thermal heat pump and ventilation system on the market.


Light-flooded living comfort
Daylight plays a major role for the small but fine flat-roofed building. It is not only important for the architecture, but also exercises a big influence on the people and their well-being. The large window areas will therefore utilise the full height of the room. In addition, based on a digital daylight evaluation, flat-roof windows were used in order to let the greatest possible daylight into the house. The skylight directly above the cooking area not only creates the best lighting conditions for working, but also serves as extractor fan and with the 2.70 x 2.70-metre terrace door as transverse ventilation.


As if in the middle of nature
There is a barrier-free access to the surrounding terrace from all rooms; the wooden floor runs seamlessly into the larchwood floor of the terrace. Together with the floor-to-ceiling windows and terrace doors, the house eliminates the limits between inside and outside. The garden and surroundings unnoticeably become part of living, so that living becomes part of the surroundings. A further advantage of the house is the fact that with the view to the retirement home, everything has been made barrier-free – down to the ground-floor shower and the continuous ramp leading from the street 25 meters away directly to the entrance area.


Franz Karner, July 27th 2017, Neulengbach, Austria 

35 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A house for two with a palace view Architecture ends where the horizon starts. A premise that reflects the design concept very well. The outlook on the nearby palace as well as to the mountain top thirteen kilometres away were the decisive parameters for placing the openings. But it was also to be an ecological house. Sustainable both with regard to the materials used and its running, but also as regards the entire life cycle. Thanks to the timber-frame construction chosen, the house was...

    Lovers 35 users