Agnelli Foundation HQ

Turin / Italy / 2017

17
17 Love 2,006 Visits Published

International design and innovation office Carlo Ratti Associati has completed the transformation of the Agnelli Foundation’s landmark 20th-century building in Turin, Italy into an advanced Office 3.0 – an Appcontrolled structure which offers a glimpse of the workplace of the future. The renovated Agnelli Foundation headquarters, organized around a 3,000-square-meter (32,000-square foot) co-working space, will open today at the presence of John Elkann, vice-chairman of the Agnelli Foundation and chairman of Fiat Chrysler Automobiles (FCA), Italian President Sergio Mattarella, FCA CEO Sergio Marchionne, former New York mayor Mike Bloomberg, and Icelandic-Danish artist Olafur Eliasson. By leveraging Internet of Things (IoT) technologies, the new Agnelli Foundation headquarters have become a digitally-augmented building that can adapt in real time to its users’ needs. Carlo Ratti Associati has collaborated with technology company Siemens Italy to equip the century-old edifice with hundreds of sensors that monitor different sets of data, including the location of the building’s occupants, temperature, CO2 concentration, and the availability of meeting rooms. By interacting with the Building Management System (BMS), each person can customize his or her workspace experience in a streamlined fashion. A smartphone App (currently available in a beta version) makes it possible for occupants to check in, interact with coworkers, book meeting rooms, and regulate environmental settings with an unprecedented degree of personalization. “As work has become increasingly digital, why should we bother to go into the office?”, asks Carlo Ratti, director of the Senseable City Lab at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) and founder of Carlo Ratti Associati: “The key answer to that question lies in human interaction. The central idea behind the Agnelli Foundation project is that by seamlessly integrating digital technologies within the physical space, we can forge better relationships between people and with the building they inhabit, ultimately fostering interaction and creativity. This is what we call Office 3.0. It’s a vision that overcomes the limitations of the pre-Internet spaces as well as the alienating isolation of tele-working”. Among its multiple features, the Agnelli Foundation’s BMS App might put an end to the so-called “thermostat wars” on the workplace. Once a building occupant sets his preferred temperature and illumination settings, the BMS responds accordingly, adjusting the levels of lighting, heating, and airconditioning. As the fan coil units situated in the false ceilings are activated by human presence, the system can potentially follow occupants as they move around the building, creating a personalized “environmental bubble”. When an occupant leaves, the room returns naturally to ‘standby mode” and saves energy, much as a computer would do. Another feature of the App is that it allows users to book spaces and facilities – from meeting rooms to shared desks. Because users can make their location within the building known, the project will not only ensure more functional interactions between co-workers, but will also serve as a test bed for researches on the relationship between office design and productivity. In the near future, by analyzing statistics on the building’s use, it will be possible to better understand how people behave in particular space and how this in turn can affect creativity. “People spend about 90 % of their time indoors, so buildings are a place where we pass most of our lives”, says Fabio Del Prete, Building Technologies Country Division Lead at Siemens Italy: “Our goal is to implement innovative solutions that make buildings better places to live, not just a place for working. For this reason, Carlo Ratti Associati’s concept is ideal for us and we are really glad to give life to this project, leveraging our strong competences and our local know-how”. The redesign by Carlo Ratti Associati shows that the IoT paradigm can be successfully applied not only to new constructions, but to the existing built stock as well. The Agnelli Foundation venue, listed by the Italian Historic Commission, was the villa house of FIAT's founder Giovanni Agnelli in the early 20th century, and later became a hub for design experimentation following its refurbishment by some of Italy’s leading 20th-century architects, from Amedeo Albertini to Gabetti & Isola. Carlo Ratti Associati has intervened by opening the building to the city and to the garden. A protruding glass body has been added which hosts a café and acts as an inviting element to passerby in the San Salvario neighborhood: “With this body, standing out from a mass of shrubs as if floating over them, we aim to lend to the renovated complex a symbol of its inclusive character”, says Antonio Atripaldi, project leader at Carlo Ratti Associati: “This theme also continues inside the building, with new connection between spaces. The villa’s historical staircase is infused with new life, as it is illuminated by a newlyopened skylight and by Olafur Eliasson's ‘La congiuntura del tempo (Tempo junction)’ kaleidoscopic installation”. All around the building, an orchard and green areas designed by Louis Benech – the French landscape architect who reshaped the Tuileries gardens in Paris and the Water Theatre Grove at the Palace of Versailles - will offer its occupants the chance to work outdoors, in close contact with nature. The Agnelli Foundation 6500-square meter (70,000-square foot) building will become a cultural center for the city of Turin, hosting the headquarters of the Foundation and connected services for education and training. At the core of the building there will be a vast co-working space for 350 digital professionals run by Talent Garden, one of Europe’s leading operators in this field. Talent Garden’s venue will feature a leisure area where giant tensile structures are suspended in a nine-meter-high hall, for people to jump through, walk or rest on. "We've been in Turin for four years now and have found the city to be an ideal ecosystem to boost innovation”, says Davide Dattoli, founder and CEO of Talent Garden: “It’s for this reason that we are now opening our new campus, Talent Garden Foundation Agnelli. This digitally-augmented, co-working space is the ideal basecamp for our community of innovators, and it will serve as a natural accelerator for a variety of programs and events related to technology and innovation. We are very happy to collaborate again with Carlo Ratti Associati, after it designed Talent Garden Calabiana in Milan.” As diversity and a multi-disciplinarity approach are central to the idea of Office 3.0, the new Agnelli Foundation building will host under the same roof both creative professionals working at shared desks, Venture Capital investors, researchers for a philanthropic institution, and teachers involved in experimental programs. “Such a progressive mix of professionals of all ages, backgrounds and responsibilities - from students to C-level executives of Fortune 500 companies - would have never happened just a few years ago”, adds Ratti. The project embodies the vision of an architecture “that senses and responds”, potentially representing a breakthrough in the way in which IoT technologies can be incorporated into the built environment. Carlo Ratti Associati’s concept of the Office 3.0, with its digitally-controlled BMS, was hailed respectively by Dezeen magazine and by the Wall Street Journal as “one of the top ten visions for the future” and as “straight out of science fiction”.


CREDITS
Fondazione Agnelli
Indirizzo: Via Giacosa 38, Torino, Italia

Un progetto di Carlo Ratti Associati per Fondazione Agnelli
Team: Carlo Ratti, Saverio Panata, Antonio Atripaldi, Francesco Strocchio, Andrea Cassi, Valentina Grasso, Mariachiara Mondini, Andrea Riva, Nicola Scaramuzza


COLLABORATORI
Sviluppo Tecnico: Siemens Italia –divisione Building Technologies
Garden Desig: Louis Benech
Café design: Simmetrico
Design d’interni degli uffici di Fondazione Agnelli: Natalia Bianchi Studio
Struttura ed esecuzione progetto: Studio Ferraresi
Design meccanico, microclimatico e BEMS: Paolo Lazzerini (Studio Lazzerini)
Illuminotecnica: Roberto Pomè
Consulenza storica: Michele Bonino
Lo spazio di co-working è gestito da Talent Garden

17 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    International design and innovation office Carlo Ratti Associati has completed the transformation of the Agnelli Foundation’s landmark 20th-century building in Turin, Italy into an advanced Office 3.0 – an Appcontrolled structure which offers a glimpse of the workplace of the future. The renovated Agnelli Foundation headquarters, organized around a 3,000-square-meter (32,000-square foot) co-working space, will open today at the presence of John Elkann, vice-chairman of the Agnelli...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Client Fondazione Agnelli
    • Status Completed works
    • Type Associations/Foundations / Interior Design / Recovery/Restoration of Historic Buildings
    • Websitehttp://www.fga.it/
    Lovers 17 users