House in Achladies

Achladies / Greece / 2016

57
57 Love 6,954 Visits Published

Situated on a sloping triangular site facing the sea, the house is conceived as a series of parallel adjoining rooms. They are created by retaining walls, a common feature in
the surrounding Mediterranean landscape.
Each room sits at a different elevation following the topography and contains a dedicated
program. Access to the entry volume is located at the highest level of the site. A stair
makes the slope flow into the house. This entry condition constitutes the first interior
experience of the house, that of a viewing apparatus onto the sea.
The public spaces of the house are located in the center, master bedroom and guestrooms
are on either side. Each space is focused on a large opening to the south, contemplating
the sea. This is complemented by a smaller window to the north, looking towards the
slope. These openings also provide efficient cross ventilation for each room.
The volumes are in shear, a condition that ensures that each outdoor terrace has privacy
even if the volumes are adjoining; there are no views from each terrace to the next.
Sliding doors through the double walls mark the passage from one space to the next. The
notion of a “cut” through the solid walls is emphasized by the grey marble of the
thresholds. Walls are constructed from solid concrete and provide large thermal mass.
The east and west facades that face the road and the neighboring buildings have no
openings. They protect the interior from the heat of the sun. This creates a barely visible
configuration of spaces conveying privacy in its interiors but with maximum views
towards the sea.
The concept of “aggregate” was a generator of form and selection of materials.
Aggregation of volumes, aggregate in the raw concrete walls, in the terrazzo floor, roofs
filled with gravel and plants.
In the interior at adjoining walls double up: built-in furniture and storage spaces; within
them are desks, bathroom sink, plate dresser, artwork display. These built-in furniture are
custom designed and are arranged along the centerline of the plan creating a dynamic
sequence.
Materials were used that are very familiar in older Greek residential interiors such as
terrazzo floors, which is present throughout the house inside and outside as well as
marble and plaster render, but used in spaces, forms and combinations that are not so
familiar.

57 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Situated on a sloping triangular site facing the sea, the house is conceived as a series of parallel adjoining rooms. They are created by retaining walls, a common feature inthe surrounding Mediterranean landscape.Each room sits at a different elevation following the topography and contains a dedicatedprogram. Access to the entry volume is located at the highest level of the site. A stairmakes the slope flow into the house. This entry condition constitutes the first interiorexperience of the...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 57 users