S. Felix apartment

Lisbon / Portugal / 2016

5
5 Love 386 Visits Published

Located on Rua de São Félix in Lapa, the apartment is on the ground floor of a 3 storey building, built in 1986.


With a construction area of ​​72 m2 and a backyard with 63 m2 that is located in the rear of the building, the program intended the extension of the house to the rear wing, allowing to increase the construction area respond clearly to the programmatic intentions of the customers. In this sense, the main objective of the project was to adjust the functional program, combined with the desire to strengthen the relationship between indoor and outdoor, not limiting the house to the glass, but to the garden.


The premise established for the development of the project assumes, as a priority, the spatial quality, exploring the inherent functionality of each space assuming a new, more modern language that will allow a new way of dwelling.


In this sense, the new enlarged volume is assumed to be moderate compared to the existing construction, in that sense it was decided to use a solution in which the spans are defined in order to allow the emphasis on the transition / connection between the interior and the exterior.


The social area, kitchen, dining area and living room merge into one space, creating a relationship with outside essential for living and the way of living the house itself.


 


 


Pt


Localizado na Rua de São Félix na Lapa, o apartamento está inserido no piso térreo de um prédio habitacional, com 3 andares, construído no ano de 1986.


Com uma área de construção de 72 m2 e um logradouro com 63 m2 que se localiza na zona tardoz do prédio, o programa pretendia a ampliação da casa para a ala tardoz, permitindo aumentar a área de construção e assim poder responder claramente às intenções programáticas dos clientes. Nesse sentido o projecto teve como principal objetivo assumir a necessidade de reajustar o seu programa funcional, aliado à vontade de potenciar a relação entre o interior e o exterior, não limitando a casa ao vidro, mas sim ao jardim.


A premissa estabelecida para o desenvolvimento do projecto assume, como prioridade, a qualidade espacial, explorando a funcionalidade inerente de cada espaço e assim assumir uma nova linguagem mais actual, que irá permitir um novo modo de habitar.


O novo volume ampliado quer assumir-se de uma forma moderada perante a construção existente, nesse sentido optou-se pela utilização de uma solução em que os vãos são definidos de forma a permitir a enfatização na transição/ligação entre o interior e o exterior.  


A zona social, cozinha, zona de refeições e sala fundem-se num só espaço, criando uma relação com exterior essencial para vivência e forma de habitar a própria casa.

5 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located on Rua de São Félix in Lapa, the apartment is on the ground floor of a 3 storey building, built in 1986. With a construction area of ​​72 m2 and a backyard with 63 m2 that is located in the rear of the building, the program intended the extension of the house to the rear wing, allowing to increase the construction area respond clearly to the programmatic intentions of the customers. In this sense, the main objective of the project was to adjust the functional program,...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 5 users