Dental studio

Sassari / Italy / 2017

6
6 Love 1,835 Visits Published

The project focuses on the waiting room  of a small dental studio. It was necessary to create in the same environment also a small reception/office, without reducing the space.


So we designed a wooden structure for the reception, that can be closed thanks to two sliding doors.


Such panel also host a small exhibition of dental casts: they are placed in small illuminated niches.


The project design runs along a golden thread, joining tradition and technology with design.


Gold is a material traditionally used for the best occasions, elegant and solid, but also recalls dental techniques.


Waiting room’s walls have been covered with soundproof panels designed by domECO and made by mariantoniaurru. Such full height panels behave as a modern boiserie that develops a new graphic language from Sardinia’s tradional iconography.


So panels, pillows and curtain decoration all recall to the same graphic symbol, using delicate golden embroideries to create a new language.


 


Il progetto si concentra sulla sala d’attesa dello studio dentistico. In questo ambiente era necessario creare una piccola reception/office senza però ridurre eccessivamente lo spazio.


È stato deciso di creare un piccolo box in falegnameria, non parallelo alle pareti, per lasciare maggiore spazio alla sala e lo spazio minimo necessario alla reception. Il box è chiudibile con due ampi pannelli scorrevolI se necessario.


Il pannello diventa l’occasione per creare una piccola mostra di calchi dentali proprio all’ingresso dello studio: i calchi sono inseriti in nicchie illuminate posizionate nell’anta.


Il filo conduttore del progetto è il connubio tra moderno e tradizione locale, sintetizzato dai dettagli color oro che legano i vari elementi. L’oro oltre ad essere un materiale tradizionalmente legato all’eleganza e all’accoglienza è anche legato alle tecniche dentistiche.


La sala d’attesa è stata rivestita con pannelli fonoassorbenti disegnati da domECO e realizzati dall’azienda tessile mariantoniaurru, come una moderna boiserie, come reinterpretazione dell’iconografia tradizionale sarda.


I pannelli, i cuscini e i richiami della tenda riportano lo stesso simbolo grafico, usando sottili decori dorati per crare un unico linguaggio.


 

6 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The project focuses on the waiting room  of a small dental studio. It was necessary to create in the same environment also a small reception/office, without reducing the space. So we designed a wooden structure for the reception, that can be closed thanks to two sliding doors. Such panel also host a small exhibition of dental casts: they are placed in small illuminated niches. The project design runs along a golden thread, joining tradition and technology with design. Gold is a...

    Project details
    • Year 2017
    • Work started in 2016
    • Work finished in 2017
    • Client Studio Dentistico Paolo Usai
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Hospitals, private clinics / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design / Graphic Design / Furniture design / Product design / self-production design / Refurbishment of apartments
    Lovers 6 users