Grand Louvre Modernization

Paris / France / 1989

13
13 Love 350 Visits Published

The historic Louvre was constructed as a royal palace and was fundamentally ill-suited to serve as a museum.



The challenge was to modernize and expand the building and better integrate it with the city, all without compromising the integrity of the historic structure. The two-phase solution involved reorganizing the long, linear building into a compact U-shaped museum around a focal courtyard.
A centrally located glass pyramid forms the new main entrance and provides direct access to galleries in each of the museum’s three wings. The pyramid’s distinctly modern articulation complements the historic Louvre in a dialogue of harmonious contrast.

13 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The historic Louvre was constructed as a royal palace and was fundamentally ill-suited to serve as a museum. The challenge was to modernize and expand the building and better integrate it with the city, all without compromising the integrity of the historic structure. The two-phase solution involved reorganizing the long, linear building into a compact U-shaped museum around a focal courtyard.A centrally located glass pyramid forms the new main entrance and provides direct access to galleries...

    Lovers 13 users