Concrete

Dubai / UAE / 2017

15
15 Love 1,080 Visits Published

Partner in Charge: Iyad Alsaka
Project Architect: Kaveh Dabiri
Team: Yoonhee Bae, Aras Burak, Shabnam Hosseini, Mohammed Jabri, Alejandro Noe, Guerrero Ortega, Christin Simonian, Mayar Soliman

COLLABORATORS
Lighting Design: Licht Kompetenz
Local Architects: CVTEC
Acoustics: Acoustic Logic
SMEP: Blue Camel Design
Contractor: Blue Camel Design


Project text
Located in Dubai’s Al Qouz industrial area, Alserkal Avenue was founded in 2007 with the aim of promoting cultural initiatives in the region. Since then, it has become Dubai’s most important art hub with twenty-five galleries and art spaces. Concrete, a new venue, addresses the districts growing need for a centrally located public space which can host a diverse program.
The 1,250 m2 former warehouse provides a multi-purpose venue to accommodate a series of public events, including exhibitions, performances, lectures, and fashion shows. The planning strategy focused on maximizing the event area. All the services were consolidated on one end of the building, allowing the entrance and event spaces to be situated closer to The Yard, the district’s main outdoor public square.
Interior design
The design for the interior introduces a flexible floor plan to accommodate the required program diversity. Four 8.10 m pivoting and sliding walls can create multiple space configurations depending on the type of event. To maintain a fluid space, all the major interior equipment has been integrated into the ceiling, leaving the walls and floors free of any components.
Two linear skylights have been positioned above the movable walls to allow either thin blades of light or full daylight depending on the configuration.
Exterior design
The original front façade of the ware-house has been replaced with poly-carbonate cladding and full height operable doors. When the doors are open, the exterior and interior space can merge, activating the courtyard. The connection to the exterior is reinforced by the translucent poly-carbonate, which brings the view, daylight and outdoor activities into the interior space.
The rest of the original façade has been maintained and sprayed in a customized mix of concrete with glass and mirror aggregates. The rough texture of the spayed concrete and reflections from the glass and mirror aggregates will make the venue stand out in the context of Alserkal Avenue.

15 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Partner in Charge: Iyad AlsakaProject Architect: Kaveh DabiriTeam: Yoonhee Bae, Aras Burak, Shabnam Hosseini, Mohammed Jabri, Alejandro Noe, Guerrero Ortega, Christin Simonian, Mayar SolimanCOLLABORATORSLighting Design: Licht KompetenzLocal Architects: CVTECAcoustics: Acoustic LogicSMEP: Blue Camel DesignContractor: Blue Camel Design Project textLocated in Dubai’s Al Qouz industrial area, Alserkal Avenue was founded in 2007 with the aim of promoting cultural initiatives in the region....

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Client Eisa Bin Nasser Bin Abdullatif Alserkal EST.
    • Status Completed works
    • Type Multi-purpose Cultural Centres
    Lovers 15 users