Offices and Laboratories for a Chemical Industry

Alicante / Spain / 2013

11
11 Love 708 Visits Published

This project proposes the design of a building to set up the headquarters and two small laboratories for a chemical company engaged in the manufacture of shoe finishes products located in an industrial plot with two huge existing warehouses of precast concrete panels.
The building is placed in a purely industrial environment, without any urban reference but next to the limit of the Industrial Park with the natural environment.
Therefore, the main starting points are the creation of an interior working space with controlled views towards the natural exterior and the minimal visual impact of the adjoining warehouses.
We propose a compact volume which is surfaced with a perforated dark metal skin that contrasts with the neutral existing background. This box is perforated with some “space-voids” that generate four courtyards which organize the interior space and serve as a visual and lighting filter. The external skin of corrugated powder coated steel sheet completely wraps the volume as a “veil” and extends laterally to create the main access. This skin has the function of creating a safety image from the exterior while the 50% of perforation of it allows a perfect view from the interior space.
The sheet disappears in the courtyards and reveals the green corporate color of the base volume allowing the partial view of the interior space which is showed as a white and luminous image that contrasts with its skin.
The courtyard are paved with synthetic grass that reinforce the green corporate color and, at the same time, tries to contrast with the hardness and coldness of the industrial surrounding, reinforcing the inner world full of spatial variations we try to create in the working areas.
The natural gradient of the land allows the continuous lighting of the basement floor through the southeast corner where the kitchen and dinner area for workers is.
On the main façade, the building opens out through a continuous horizontal window on the ground floor, extending a wall that acts as a support for the entrance steps, which emerge in a natural way from the existent asphalt pavement and create an access ramp from the houseware areas. The hole of the access corner frames a controlled view towards the nearby mountain and it also generates a rotation of the façade that allows the control of the building access from the reception desk.
On the ground floor, the two laboratories take leadership in the interior space with a transparent image of its functioning.
Some lower boxes contain the different offices. The main stairs occupy the central space of the ground floor adjoining a white wall that vertically traverses the space from the ground floor generating a container-box on the first floor which acts as a parapet.
The back façade becomes an equipped wall that contains the electrical, air-conditioning and sanitary installations from the ground floor laboratories and becomes a storeroom and archive zone on the first floor. This element avoids the direct view to the wall of the adjoining warehouse.
The courtyards try to multiply the diffuse natural light on the working areas, and at the same time the perforated façade acts as a filter for the direct daylight. All the artificial lighting is designed to have an indirect view from de common spaces, while the working spaces are lightened by linear fluorescent industrial tubes as a unitary design element.
The use of the color white as corporate image of the interior spaces reinforces the brightness levels. A continuous bright white resin surface extends from the laboratories towards the rest of the building, creating a mirror floor that unifies all the different working areas.
The building acts as a lighthouse during the night thanks to the courtyards which are lightened with a green light that reinforces the corporate color.


[ES]


Se plantea la construcción de un edificio corporativo de 2 plantas y sótano para ubicar las oficinas centrales y dos pequeños laboratorios para una industria química dedicada a productos de acabado para el calzado en una parcela con una serie de naves de almacén de prefabricado de hormigón ya ejecutadas.
Nos encontramos en un entorno puramente industrial, sin ninguna referencia urbana, pero situados en una parcela en los límites del polígono con el medio natural colindante.


De este modo, los puntos de partida serán la creación de todo un espacio interior de trabajo con visiones controladas hacia lo natural y la minimización del impacto visual de las naves hacia el interior.
Se plantea así un volumen compacto revestido de una piel oscura perforada que contrasta con el fondo neutro existente, al que se le realizan una serie de “vaciados” que dan lugar a unos patios que organizarán todo el espacio interior y servirán de filtro visual y de luz. La piel exterior de chapa grecada perforada oscura de acero lacado genera un velo que envuelve el volumen en su totalidad y se prolonga en la fachada principal para marcar el acceso. Esta piel tiene una función de crear una imagen de seguridad desde el exterior, mientras que la perforación del 50% de la misma permite una visión total desde el interior.


La chapa desaparece en los patios, dejando a la vista el color verde corporativo del volumen base, y permitiendo la visión parcial de un espacio interior que se muestra con una imagen blanca y luminosa en contraste con su envolvente. Los patios se pavimentan con césped artificial que refuerzan la imagen del color corporativo a la vez que pretende contrastar con la rotundidad y frialdad del entorno industrial en el que se implanta, reforzando el mundo interior de matices que pretende crear en las zonas de trabajo.
La pendiente natural del terreno permite la iluminación de la planta sótano en la esquina sureste que aloja una zona para comedor de los trabajadores.


En la fachada principal al polígono, el edificio se abre con una rasgadura horizontal en planta baja, prolongando un muro que sirve de apoyo para el desarrollo de los peldaños de acceso que surgen de manera natural del asfalto existente, generando una rampa para el acceso desde las naves de almacén. El vaciado del volumen en la esquina de acceso permite enmarcar una visión controlada hacia la sierra, además de generar un giro de la fachada que posibilita el control del acceso al edificio desde el espacio de recepción.


En planta baja los laboratorios adquieren protagonismo, mostrándose desde el acceso una imagen transparente del funcionamiento de los mismos. Unas cajas de altura más comprimida que el espacio de distribución general alojan los distintos despachos y boxes, y la escalera principal se sitúa en el espacio central apoyándose en un muro blanco que arranca desde el sótano y atraviesa en vertical el espacio, generando en planta primera un mueble-contenedor que actúa de antepecho.


La fachada trasera que vuelca a las naves se transforma en un muro equipado que aloja las instalaciones de los laboratorios en planta baja y la zona de almacenaje en la planta superior, limitando así la visión directa del muro de las naves colindantes.


Se pretende maximizar la luz natural difusa para las zonas de trabajo por medio de los patios, a la vez que la fachada perforada actúa de filtro para la incidencia directa del sol. Toda la iluminación artificial se diseña para incidir de un modo indirecto en los espacios generales, mientras que en las zonas de trabajo se utiliza la luminaria lineal industrial como elemento unitario.
La utilización del color blanco como imagen general del espacio interior potencia la luminosidad. Un plano de pavimento de resinas en color blanco brillante se extiende desde los laboratorios a todo el edificio, creando un plano espejado que unifica todos los espacios de trabajo. Durante la noche, el edificio actúa a modo de linterna gracias a los patios, que se iluminarán con una luz que potencia el verde corporativo.

11 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This project proposes the design of a building to set up the headquarters and two small laboratories for a chemical company engaged in the manufacture of shoe finishes products located in an industrial plot with two huge existing warehouses of precast concrete panels.The building is placed in a purely industrial environment, without any urban reference but next to the limit of the Industrial Park with the natural environment.Therefore, the main starting points are the creation of an interior...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Client Paule chemical. High quality shoe finishes
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters
    Lovers 11 users