Cuatrecasas Corporate Headquarters

Barcelona / Spain

9
9 Love 381 Visits Published

From the outset, the concept of a continuous façade along the New Avenida Diagonal, stretching from plaça de les Glories to Forum, was always at the forefront of the urban planner’s vision. This façade was to be composed by buildings offering an iconic counterpoint, leading up as a gateway to the 21st century Poblenou neighborhood.


Located in Barcelona’s Campus Audiovisual 22@ business section and designed as a corporate headquarters, this building by GCA Architects rises as a pure and minimalist design, responding to the unique necessity of the place, as a building that interacts with the street. With a capacity for more than 1,000 people, the functional programme is divided into two towers of 11 and 18 floors respectively, reaching 72m high. 


The towers are connected by the three-storey glass entrance, lit by natural light through extra clear glass and a direct view from either entrance. The main entrance also accommodates the reception desk and other common amenities in this space of about 11x26m. The glass perimeter of the roof allows for the natural flow of light and the central skylights also act as means of extraction in the case of emergency. The entrances consist of rounded doors with sliding entrances on either side marked with a glass awning.


Indoors, the building houses restaurant with open kitchens, fitness center, a conference hall with a 200 people capacity, along with a car park with a 240 space capacity below ground, to name but a few of the features.


All in all, the building reaches 28.000 m2. Each tower has a compact core zone with staircases, restrooms and a group of 4 elevators with innovative systems to manage the smooth flow of people.


The shape of the Western tower creates a cantilever and allows the creation of a green terrace on the seventh floor at the same time.


The façade is assembled by a modular construction system, which is finished with extruded aluminium slats and uprights providing both sunlight filtering and interior privacy, further reinforced by a highly reflective technological glass surface with the bottom third in opaque and visibility through the top two third. The effect is a homogenous second skin that envelopes the building like a protective layer. Beyond the seventh floor, once the interior privacy is ensured, this skin fades out, offering a clearer view of the city and the sea.


The building structure is made up of a heavy concrete core containing the restrooms, staircases and elevators; and a metallic framework for the cantilever, which balances the structural load and helps to reduce the height of the slab. For the structure construction, it was used as an ascending-descending system, which allows building from the ground level down and upwards simultaneously, shortening the construction time. To achieve this, the steel columns were driven directly into the piles during the construction of the foundation, playing a part on the corresponding final structure steel frame once excavation and concrete works are finished.


High quality materials such as oak wood and modular furniture have been used in the interior design and a dividing system that allows for a more flexible spacing scheme. There are private rooms and offices as well as open office work areas.


Regarding functionalities, there is a waste room on the ground floor, which is connected to a pneumatic waste collection system.


The air conditioning system is connected to the heat and cold urban distribution net, significantly reducing CO2 emission levels. The lighting system is powered by energy-efficient led technology lamps, including presence and light sensors system to get an additional energy saving. In terms of water consumption, restrooms are fitted with double-flushed technology and low water flow taps as well as electronic sensor control in order to save a considerable amount of water.


GCA Architects building has been conceived according to the rigorous sustainability standards of the US Green Building Council, aiming to obtain a LEED GOLD certification, which would allow up to a 30% of energy savings compared to other traditional high-rise buildings.


[ES]


La apertura de la nueva Avenida Diagonal, más allá de la plaza de las glorias, se planteó como la oportunidad de dotar a esta importante vía de una nueva fachada contínua de edificios capaces de ofrecer un contrapunto icónico, constituyendo la puerta de entrada al Poblenou del siglo XXI.


Situado en pleno Campus Audiovisual 22@, en la confluencia de la avenida Diagonal con la calle Roc Boronat, y con carácter de sede corporativa, el edificio diseñado por GCA Arquitectos se alza como un volumen puro y minimalista respondiendo a la particular necesidad de edificio homenaje a esta vía principal de Barcelona. Con capacidad para más de 1000 personas y un programa funcional repartido en dos torres de 11 y 18 plantas respectivamente, llega a alcanzar hasta 72m de altura.


Ambos volúmenes se unen mediante un atrio acristalado de triple altura que permite el paso de luz natural al interior al tiempo que ofrece una visual cruzada desde las dos entradas principales. En este espacio de 11x26x11m se resuelven, además, la recepción y los itinerarios hacia los usos comunes del edificio. Dispone de lucernario perimetral continuo y varios lucernarios circulares en el centro, que hacen a la vez de exutorios que permiten la evacuación de humo en caso de emergencia. Dos marquesinas de vidrio cubren las puertas circulares de entrada e indican las zonas de acceso.


En el interior, el programa funcional alberga usos tales como restaurante con showcooking, gimnasio con salas de actividades dirigidas y auditorio con capacidad para unas 200 personas. Bajo rasante se distribuyen 3 plantas sótano con aparcamiento y salas técnicas.


El conjunto, tiene una superficie construida total de aproximadamente 28.000m2. Cada torre incorpora un núcleo central compacto que contiene las cajas de escalera, los aseos y una bacteria de 4 ascensores dotados de maniobra inteligente para manejar de forma eficiente el tránsito de personas por el interior del edificio.


La morfología de la torre Oeste crea un gesto a la altura de la planta séptima, que genera un importante voladizo hacia el pasaje peatonal y permite la formación de una cubierta ajardinada.


El sistema de fachada es modular y dispone una trama de montantes y lamas de aluminio que se han proyectado con una doble función: privacidad interior, reforzada mediante el uso de vidrio reflectante en las zonas de visión, y protección solar, resultando en una segunda piel homogénea que envuelve el edificio. En la torre Oeste, esta piel desaparece a partir de planta Séptima, una vez garantizada la privacidad interior, permitiendo una visión más transparente hacia el mar y sobre la ciudad, y creando una sensación de tensión en las dos fachadas principales.


La estructura consiste, principalmente en un núcleo pesado de hormigón armado, que contiene los aseos, las cajas de escalera y los ascensores; y un entramado metálico para el cuerpo en voladizo, lo que balancea la carga estructural y ayuda a reducir el canto del forjado.  Para la construcción de la estructura se empleó un sistema ascendente-descendente, permitiendo la excavación de las plantas sótano al mismo tiempo que se construye el edificio en altura, lo cual acorta los tiempos de construcción. Para ello se hincaron pilares metálicos provisionales durante el hormigonado de los pilotes que posteriormente formaron parte de la armadura de los pilares definitivos de hormigón, una vez finalizados los trabajos de excavación y la losa de subpresión.


Para el diseño interior, se han empleado materiales de alta calidad, así como sistemas modulares de mobiliario y división interior que permiten crear espacios más flexibles, alternando entre salas y despachos más privados y zonas de trabajo diáfanas tipo “open office”.


En cuanto a las instalaciones, en la planta baja, existe una sala de residuos que conecta con un sistema central de recogida neumática de residuos.


La climatización se resuelve mediante la conexión a la red urbana de distribución de calor y frío, generando una importante reducción de emisiones CO2. Toda la iluminación del edificio es mediante tecnología led e incluye sistemas de detección de presencia y luminosidad para mayor ahorro energético. En cuanto al consumo de agua, se han empleado sanitarios con descarga doble y reducida, y griferías de muy bajo caudal con sensor electrónico lo que permite un ahorro considerable de la demanda.


El edificio de GCA Arquitectos se ha proyectado de acuerdo a los rigurosos estándares de eficiencia energética del US Green Building Council para la obtención de la certificación LEED con categoría GOLD, lo que supone un ahorro de energía de hasta un 30% respecto a los edificios tradicionales en altura.


ARQUITECTURA:
Josep Juanpere. GCA Architects
Josep Riu. GCA Architects


IMPLANTACIÓN:
Francisco de Paz. GCA Architects 


Equipo de proyecto:
Juan Velasco (GCA)
Rosa Solà (GCA)
Genoveva Jordà (GCA)
César Delgado  (GCA)      


DIRECCIÓN DE EJECUCION:                                 
Jesús Hernando Fernández GCA Architects
Daniel Fernández Muñoz (GCA)


PROJECT MANAGER OBRA:                                   


ÁGORA: Jesús Andrés
                                                                                                                                                                      FOTOGRAFIAS: Rafael Vargas

9 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    From the outset, the concept of a continuous façade along the New Avenida Diagonal, stretching from plaça de les Glories to Forum, was always at the forefront of the urban planner’s vision. This façade was to be composed by buildings offering an iconic counterpoint, leading up as a gateway to the 21st century Poblenou neighborhood. Located in Barcelona’s Campus Audiovisual 22@ business section and designed as a corporate headquarters, this building by GCA...

    Project details
    • Status Completed works
    Lovers 9 users