Public Library of Constitución

Constitución / Chile / 2015

46
46 Love 2,237 Visits Published

The Public Library is part of a public-private initiative taken to rebuild Constitución after the 8.8 degrees earthquake and Tsunami that devastated the town during the year 2010.


With regard to the formalization of the project; it is the result of three main decisions. Firstly: In order to overlook the millenary trees of the civic square that is in front of the site; to rise the library 1,6 meters over street level. Secondly: With the purpose to filter and balance the light; to cover the 3 main areas of the programme (children, young and adult readers) with 3 reticulated wood naves and Thirdly: In consideration to communicate the public character of the edifice; to organize the façade with 3 monumental glass cases that not only invites to see  new books arrivals but also -with its benches and canopies - offer shelter to the passerby.


Regarding the construction of the building; it is made almost entirely in wood and only the firewalls are done with exposed poured concrete. The structure is prefabricated and is made out laminated pine. In order to rhythm the interior space and make the loads and the construction process understandable, the wood beams an pillars are kept as visible as possible. Coating the wood with water white varnish enhances the required luminosity of the spaces and also creates homogeneity between the structure and the on site built furniture. The other colours that can be seen in fabrics were chosen to mimic the colours of the trees and leaves of the square. In this sense the library can be seen as a resonance box.


[ES]


La Biblioteca Municipal de Constitución es el resultado de una iniciativa publico-privada destinada a reconstruir la ciudad de Constitución luego del terremoto y tsunami que devastó la ciudad el año 2010 y forma parte del Plan de Reconstrucción Sustentable ( PRES) . La ciudad está situada en el corazón de la actividad maderera de Chile en la región del Maule. Esta realidad le da identidad a la ciudad y genera las mejores condiciones posibles no solo para acceder a madera de alta calidad si no que también para contar con carpinteros locales  altamente calificados para realizar con cuidado y dedicación un edifico de madera.


Con relación a la formalización del proyecto, este es el resultado de tres decisiones principales: Primero, con el objeto de acompañar la lectura con la contemplación de lo añosos árboles de la Plaza de Armas que se ubica al frente del terreno; se eleva el piso principal de la zona de lectura a un metro sesenta sobre el nivel de la calle . Segundo,  para generar una iluminación propicia para la lectura, se cubren las tres principales áreas del programa ( lectores pequeños, jóvenes y adultos) con tres naves reticuladas de madera que filtran la luz y recuerdan también los escantillados que se utilizan para almacenar y secar la madera en la zona y Tercero; con el fin de transmitir el carácter público del edificio; se organiza la fachada con tres vitrinas monumentales que no solo invitan a mirar los libros recién llegados si no que también ofrece refugio y abrigo a los que pasan por el costado de esta .


Con relación a la construcción, el edificio está realizado mayoritariamente en madera. La estructura es prefabricada en base a vigas y pilares laminados de pino. Con el objeto de generar un ritmo al interior y hacer visible el como se transmiten las cargas al suelo; las vigas y pilares se dejan expuestos. Para aumentar la luminosidad y crear una homogeneidad entre la estructura y los muebles en obra, la madera se tiñe con un tinte al agua blanco. Los otros colores que puede apreciar en telas y muebles, se han seleccionado de forma tal que repliquen los colores de las hojas y troncos de la plaza y en este sentido se enfatiza el que la Biblioteca sea una suerte de caja de resonancias del singular entorno donde se ubica.

46 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The Public Library is part of a public-private initiative taken to rebuild Constitución after the 8.8 degrees earthquake and Tsunami that devastated the town during the year 2010. With regard to the formalization of the project; it is the result of three main decisions. Firstly: In order to overlook the millenary trees of the civic square that is in front of the site; to rise the library 1,6 meters over street level. Secondly: With the purpose to filter and balance the...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Client Fundación la Fuente, Banco Itau and Arauco
    • Contractor PROESSA
    • Status Completed works
    • Type Libraries
    Lovers 46 users