Lycabettus Apartment

Athens / Greece / 2016

13
13 Love 1,920 Visits Published

The entrance is at the intermediate level, where a spacious hall leads to the unified living area containing the sitting and dining area, the kitchen and the guest WC. The upper level is mainly comprised of the master bedroom with en-suite bathroom and dressing room, while the lower level houses the remaining bedrooms, an everyday sitting area and auxiliary spaces. The levels are linked by an internal staircase, redesigned due to an internal lift addition. The low ceiling height imposed a limited amount of false-ceiling construction incorporating E/M equipment and hidden lighting, spot lighting and speakers. Internal doors were replaced by new ones with hidden casings, and external casings by new aluminum profile ones with thin sections, diminishing the limits between interior and exterior. As a result, the urban landscape permeates the space via large superimposed glass paneling, dictating an abstract logic to the design approach. Earthy colors and soft hues contribute to the unobstructed view dominating the spatial experience. Custom designed fixed furniture add a sense of classical elegance. Wooden surfaces with vivid veining add warmth, while their combination with matte white lacquer achieves luminosity, avoiding any optical chatter. In the dining area a composition of mirrors accentuates the depth dimension. The material palette is complemented by the natural oak flooring, marble furniture and lamps. In the kitchen, the cabinets’ matte white lacquer surfaces add clarity to the limited space while creating a contradictory relation to the cleft grey quartz counter. In the master bedroom level, internal walls were removed and a free standing wall was created which delineates the sleeping area, hiding the wardrobes placed on either side of the corridor leading to the en-suite bathroom. Here the marble cladding follows a frugal design, in points completed by the hidden lighting, adding a sense of relaxation to the space. At the lower level, each bedroom and its respective bathroom has its own unique style. The roof garden is organized into two zones based on view appreciation: the bar zone with stools and that of the raised sitting area, with floor and bench seating in wooden deck. The bar zone is dominated by the marble countertop coiling the space and ultimately shaping it while hiding auxiliary pockets. The same marble is used on the sitting area table, achieving a dialogue between the two zones. A backing of plants creates a protected environment, while the sound of a water curtain permeates the space adding a pleasant sensation. The soft, hidden spot lighting completes the scenery.

13 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The entrance is at the intermediate level, where a spacious hall leads to the unified living area containing the sitting and dining area, the kitchen and the guest WC. The upper level is mainly comprised of the master bedroom with en-suite bathroom and dressing room, while the lower level houses the remaining bedrooms, an everyday sitting area and auxiliary spaces. The levels are linked by an internal staircase, redesigned due to an internal lift addition. The low ceiling height imposed a...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Lovers 13 users