TBWA\Lisboa

Lisbon / Portugal / 2012

6
6 Love 810 Visits Published

EN - Taking as its starting point an area of ​​about 500 sqm situated on the 9th floor of an office building in Lisbon, built in 1970 and originally designed for Philips headquarters by architect Fernando Silva, the intervention aimed to install the portuguese branch of advertising agency TBWA.


The brief asked for a low budget intervention plus the need to be performed in a short period of time, without distorting the concept 'disruption', a concept from TBWA. Was chosen so take advantage of pre - existing structure, returning the original concept of operation in open space, leaving exposed the continuous sequences of gaps, protecting only the areas dedicated to the financial department and the boardroom.


The materials used for coatings such as used in self-leveling floor or ceiling coating designed cellulose function as a skin, which almost monochrome attribute to form a stripped aspect space.


As a counterpoint, two elements in wood, with only a residual treatment, punctuate the space, functioning as visual filters. One in the arrival area, protecting the common working table, and the other a larger gathering area, protecting an area of ​​sofas intended for informal meetings.


There are also scattered throughout the space, a set of solid wooden blocks that function as banks or support equipment.


In the choice of materials and equipment, the preference was of domestic manufacture, with some high back sofas, which function to create an alternative assembly area or work more guarded and private, contrasting with the horizontal dimensions were designed and extraordinary table where they can work up to 36 people simultaneously. It was also created a third zone, with a long table running, solid wood, where you can meet small workgroups.


 


PT - Tendo como ponto de partida um espaço com cerca de 500 m2 situado no piso 9 de um edifício de escritórios em Lisboa, inaugurado em 1970, e originalmente projectado para sede da Philips pelo Arq. Fernando Silva, a intervenção efectuada teve como objectivo instalar a filial portuguesa da agência de publicidade TBWA.


O programa tinha como imposição uma intervenção de baixo custo acrescida da necessidade de ser executada num curto espaço de tempo, sem desvirtuar o conceito ‘disruption’, referência da TBWA. Optou-se assim por tirar partido da estrutura pré-existente, retomando o conceito original de funcionamento em open space, deixando expostas as sequências contínuas dos vãos, resguardando apenas as áreas dedicadas ao departamento financeiro e à sala de reuniões.


Os materiais utilizados para os revestimentos, como o autonivelante utilizado no pavimento ou o revestimento a celulose projectada no tecto, funcionam como uma pele, que de forma quase monocromática atribuem ao espaço um aspecto despojado.


Como contraponto, dois elementos em madeira, apenas com um tratamento residual, pontuam o espaço, funcionando como filtros visuais. Um na zona de chegada, resguardando a mesa comum de trabalho, e o outro numa zona de maior recolhimento, protegendo uma zona de sofás destinados a reuniões de carácter informal.


Existem ainda, dispersos pelo espaço, um conjunto de blocos em madeira maciça, que funcionam como bancos ou apoio de equipamento.


Na escolha de materiais e equipamento, privilegiaram-se os de fabrico nacional, e em complemento foram desenhados sofás de apoio de costa alta, que têm como função criar uma zona alternativa de reunião ou trabalho mais resguardada e privada, contrastante com a horizontalidade e dimensões extraordinárias da mesa onde podem trabalhar até 36 pessoas em simultâneo. Foi ainda criada uma terceira zona, com uma longa mesa corrida, em madeira maciça, onde é possível reunir pequenos grupos de trabalho.

6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    EN - Taking as its starting point an area of ​​about 500 sqm situated on the 9th floor of an office building in Lisbon, built in 1970 and originally designed for Philips headquarters by architect Fernando Silva, the intervention aimed to install the portuguese branch of advertising agency TBWA. The brief asked for a low budget intervention plus the need to be performed in a short period of time, without distorting the concept 'disruption', a concept from TBWA. Was chosen so take advantage...

    Lovers 6 users