Appartamento CW

Trento / Italy / 2016

67
67 Love 5,413 Visits Published

CW apartment is located in an area on the south part of Trento, a green and rural cameo nestled inside the urban pattern. The flat is set in a new row house surrounded by fields mostly of which are apple orchards. Nearby a farm house, from the end of the nineteenth century, together with some one storey single family houses, recently built, marks out a low population density area. The furnishing project concerns both the day area and the night one, set on the same level: the ground floor. The family, which consists of three members, expressed to the designers the double need to stay with family, cooking or relaxing, and to share convivial moments with many friends during the weekend; the dining table and the kitchen are situated on the best windowed side of the apartment: the one towards the garden. The custom made furniture of the day area creates an efficient and versatile space, flexible to the different living needs; the fireplace, visible from all of the day area, designs an intimate space, relaxing and cozy.
The design idea is inspired by the surrounding rural landscape in which nature meets human culture therefore technology: “warm” materials, such as wood, both used in the living room and kitchen's custom made furniture, are made “cooler” by white shades of lacquering. On the contrary “cool” materials, such as resins and paints, used for the floor and ceiling, are made “warmer” by using a neutral colour, the dove-grey. The white colour of the walls underlines the spatial continuity of the rooms and, at the same time, divides and highlights the warm and neutral colour of the floor and ceiling. The day area is characterized by the use of glass, as an element both of separation and union, it makes possible to divide the three functional space (entryway, kitchen and living room) and it guarantees a visual and perceivable continuity.
The lightning design revolves around the use of few LED track lighting fixtures, recessed from the line of the ceiling: they “wash” the walls whit light and create an evoking nonetheless “abstract” atmosphere. The only exception, on which the gaze is focused, is a pendant light suspended above the dining table, around which the family meets and shares time, good food and memories.


[IT]


L'appartamento CW sorge in un'area a sud di Trento, un cammeo verde ed agricolo incastonato nel territorio urbanizzato. L'alloggio è localizzato in un edificio a schiera di nuova costruzione circondato da campi agricoli, in prevalenza meleti. A poca distanza si trova un'imponente casa poderale risalente alla fine dell'Ottocento che, assieme ad altri edifici unifamiliari ad un piano relativamente recenti, caratterizza un'area a bassa densità abitativa. Il progetto d'arredo riguarda sia la zona giorno che la zona notte, disposte su un unico livello a piano terra. La famiglia di tre persone ha espresso ai progettisti l'esigenza duplice di ritrovarsi in famiglia, cucinando assieme o rilassandosi, ma anche di condividere nei fine settimana momenti conviviali con tanti amici; il tavolo da pranzo e la cucina si sono rivolti verso il migliore dei due affacci finestrati dell'appartamento, ossia quello verso il giardino. Gli arredi su misura della zona giorno creano uno spazio efficiente e flessibile, adattabile alle diverse esigenze abitative; il caminetto che è visibile da tutta la zona giorno disegna uno spazio intimo, rilassante ed accogliente. L'idea progettuale si ispira al paesaggio agricolo circostante in cui la natura incontra l'uomo e quindi la tecnologia: materiali “caldi” quali il legno, utilizzato nei mobili fissi del soggiorno e nella cucina, sono raffreddati da laccature di tonalità bianche, e materiali “freddi” come le resine e le pitture, impiegate a pavimento e a soffitto, vengono al contrario riscaldati con il tono neutro del color tortora. Il bianco che caratterizza le pareti sottolinea la continuità degli ambienti e al tempo stesso separa ed accentua le tonalità calde-neutre conferite a pavimento e soffitto. La zona giorno è caratterizzata dalla presenza del vetro come elemento sia di divisione che d'unione, consentendo da un lato di separare i tre diversi ambiti funzionali, ingresso, cucina e soggiorno, e dall'altro garantendone la continuità visiva e percettiva. Il progetto di illuminazione si basa sull'utilizzo di pochi corpi illuminanti in linea a led, incassati rispetto al filo soffitto, che lavano le pareti e conferiscono un'atmosfera suggestiva, ma astratta. Rispetto a questo costituisce un'eccezione, focalizzando lo sguardo, la sospensione sopra il tavolo da pranzo, attorno al quale la famiglia si ritrova condividendo il tempo, il buon cibo e i ricordi.

67 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    CW apartment is located in an area on the south part of Trento, a green and rural cameo nestled inside the urban pattern. The flat is set in a new row house surrounded by fields mostly of which are apple orchards. Nearby a farm house, from the end of the nineteenth century, together with some one storey single family houses, recently built, marks out a low population density area. The furnishing project concerns both the day area and the night one, set on the same level: the ground floor. The...

    Lovers 67 users