Lapa Building - Prédio na Lapa

Lisbon / Portugal / 2015

27
27 Love 1,375 Visits Published

The Project is about the reconstruction of a building located in Lisbon’s historical city centre.
The existing building in an advanced degradation condition and lacking architectural quality was demolished and completely rebuilt, reshaping its compartmentalization, without distorting the memory of the environment in order to preserve the urban heritage of the neighbourhood, but guided by a contemporary intervention that marks the time of its execution.


Both façades were demolished and rebuilt, keeping however, through metrics and materials, the memory of the building.


The building’s intended use is for housing, is built on the west edge of the plot and it is developed in 4 floors (one semi buried and the latter corresponding to the attic), totalling a gross floor area of ​​about 350m2 of new construction.
The program consists of 3 apartments: one duplex 1+1 bedroom apartment in the semi buried floor and level 0, one 2 bedroom apartment on the 1st floor and one 3 bedroom duplex on the 2nd floor and its attic. 2 parking places inside the plot were also provided. The vertical communication between floors is ensured by a common staircase that unfolds in the core of the building itself.
The entrance to the duplex apartment with the semi buried floor and ground-floor is made through the top level. This way you have access to a wide space that overlooks the bottom floor and which immediately allows a general perception of the whole area as well as the view of the outer space/patio, for the exclusive use of this fraction. The lower floor totally opens up for this garden with swimming-pool, leaving the social areas along the façade under a double room’s height.
Since the purpose of the 2 bedroom apartment on the 1st floor was to re-house one tenant who lived in the former building for over 50 years, it was designed without great virtuosity.
The entrance to the 3 bedroom duplex in the upper floors, which houses the building owners, is made by the lower level where the rooms are. From this floor and just by the entrance starts a staircase that leads us to the top floor, reserved for the social area. The ceilings follow the shape of the roof, ripped open to two mansards on the front façade and opening into a terrace at the back, from where you have the best views of the city and of the Tagus river.


[PT]
O projecto em causa trata da reconstrução de um edifício situado no bairro histórico da Lapa, em Lisboa.
O edifício existente, de pouca qualidade arquitectónica e em avançado estado de degradação foi demolido e reconstruído na totalidade, remodelando todo o interior pela reformulação da sua compartimentação, sem desvirtuar a memória da sua inserção e do seu enquadramento, salvaguardando o património urbano do Bairro, mas também introduzindo intervenções contemporâneas que marquem a época da sua execução.
Ambas as fachadas foram demolidas e reconstruídas, preservando a heterogeneidade da zona através da introdução de uma linguagem contemporânea, mantendo contudo a memória do edificado, através das métricas e materiais.
O edifício destina-se a habitação, implanta-se na extrema poente do lote e desenvolve-se em 4 pisos (sendo um semi-enterrado e o último correspondente ao aproveitamento de sótão), totalizando uma área bruta total de cerca de 350m2 para construção nova.
O programa comporta 3 apartamentos: 1 duplex T1 no piso semi-enterrado e piso 0, 1 T2 no piso 1, e 1 T3 duplex no piso 2 e respectivo aproveitamento de sótão. Foram previstos ainda 2 lugares de estacionamento no interior do lote. As comunicações verticais entre pisos são asseguradas por uma escada comum que de desenrola no miolo do edifício.
No duplex do piso 0 + piso semi-enterrado a entrada faz-se pelo nível mais alto. Acede-se assim a um espaço amplo que se debruça sobre o piso inferior e que permite desde logo uma percepção geral de toda a área bem como a vista do espaço exterior/logradouro, de uso exclusivo desta fracção. O piso inferior abre-se todo para este jardim com piscina, ficando as zonas sociais junto à fachada sob um duplo pé direito.
O T2 do piso 1 foi projectado sem grandes virtuosismos dado servir para realojar uma inquilina que habitava no prédio há mais de 50 anos.
No T3 duplex dos pisos superiores, habitação dos proprietários do prédio, a entrada faz-se pelo piso inferior, reservado à zona dos quartos. Deste piso, e logo junto à entrada, arranca uma escada que nos liga ao piso superior, reservado à zona social. Os tectos acompanham o desenho da cobertura, rasgando-se em duas mansardas sobre a fachada principal e abrindo-se num terraço a tardoz, de onde se têm as melhores vistas da cidade e do rio.

27 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Project is about the reconstruction of a building located in Lisbon’s historical city centre.The existing building in an advanced degradation condition and lacking architectural quality was demolished and completely rebuilt, reshaping its compartmentalization, without distorting the memory of the environment in order to preserve the urban heritage of the neighbourhood, but guided by a contemporary intervention that marks the time of its execution. Both façades were demolished...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Building Recovery and Renewal
    Lovers 27 users