House Strauss

Stuttgart / Germany / 2009

9
9 Love 695 Visits Published

The Strauss Residence is intended for three generations of the same family, and is located in immediate proximity to the R6 House, which was built 12 years earlier. As opposed to this earlier solution, the new house is, however, accessed from the eastern side.


The garages, which are accommodated in green structures clad with rough-sawn wood, are positioned in front of the house on the road side, so as to protect it. Passing through a wide entrance gate next to it and following a curved, gently ascending ramp by car or on foot one reaches the piazza in front of the house. Both halves of this multi-generational house are accessed from this piazza.


The southern part of the building’s basement is used as an office, whilst the two storeys above it are occupied by a family of four with two children. The smaller part of the house, which faces north, is reserved for the grandparents.


Both parts of the house have an east-to-west orientation. Towards the rear of the plot, on the western side, is a garden for the family, which includes play areas for the children and a pool. This part of the garden is surrounded by wall panels and a garden loggia with an open fireplace to visually screen it from unwanted looks from the neighbourhood.


In addition to its function as a multi-generational house, a sustainable construction was an important aspect of the design. The energy demand is covered entirely by heat pumps.
At the moment the house consists of two autonomous house-halves, which if required can be combined in parts or completely. The entire building was created according to ecological standpoints and supplied almost exclusively with renewable energy.

9 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Strauss Residence is intended for three generations of the same family, and is located in immediate proximity to the R6 House, which was built 12 years earlier. As opposed to this earlier solution, the new house is, however, accessed from the eastern side. The garages, which are accommodated in green structures clad with rough-sawn wood, are positioned in front of the house on the road side, so as to protect it. Passing through a wide entrance gate next to it and following a curved, gently...

    Project details
    • Year 2009
    • Work finished in 2009
    • Main structure Mixed structure
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence / Interior Design
    Lovers 9 users