Biblioteca Can Manyer

Vilassar de Dalt / Spain / 2014

45
45 Love 3,471 Visits Published

This council library is located in the main room of the warehouse Can Manyer, which is an old textile plant from the nineteenth century. Therefore, our project implied to refurbish the old factory and to fit the new library in it. This supposed a double challange that included the refurbishment and the heritage restoration and the outline of the new public facility. The library is divided in two floors, where the ground floor is characterized by the structural system of pillars and “volta catalana”, and the upper floor is characterized by the rafter system that holds the pitched-roof. As it was also necessary to provide the library with some enclosed spaces, we designed several wooden structures that did not reach the main ceiling but had their own one. Overall, the entire project is very rational and respectful towards the original building.


[ES]
La Biblioteca Municipal de Vilassar de Dalt se sitúa en la nave principal de Can Manyer, un antiguo complejo textil del siglo XIX que desde los años setenta requería ser rehabilitado. Nuestra actuación para rehabilitar esta nave y convertirla en la actual biblioteca municipal fue, al mismo tiempo, un ejercicio de recuperación de patrimonio y un juego de arquitectura racional que partió de la funcionalidad del futuro equipamiento. La planta inferior, caracterizada por los sistema constructivos de pilares y “volta catalana”, es un espacio bastante alto desde el que se accede a la planta superior mediante dos escaleras. Esta planta superior se caracteriza por el sistema de vigas que soporta la cubierta de doble vertiente. Los servicio de la biblioteca que debían estar cerrados se han resuelto mediante unas construcciones de madera situadas dentro de los espacios más grandes, con techo propio, y sin llegar a la altura del techo principal. En general, todo el proyecto muestra un marcado respeto por el origen industrial del espacio.


 

45 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This council library is located in the main room of the warehouse Can Manyer, which is an old textile plant from the nineteenth century. Therefore, our project implied to refurbish the old factory and to fit the new library in it. This supposed a double challange that included the refurbishment and the heritage restoration and the outline of the new public facility. The library is divided in two floors, where the ground floor is characterized by the structural system of pillars and “volta...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Client Ayuntamiento de Vilassar de Dalt
    • Status Completed works
    • Type Factories / Libraries / Recovery/Restoration of Historic Buildings / Building Recovery and Renewal
    Lovers 45 users