SARDENYA

Barcelona / Spain / 2015

51
51 Love 3,395 Visits Published

We found ourselves with a dwelling in Barcelona’s Eixample District, located in one of its iconic chamfered corners, a situation that implicated certain peculiarities in terms of distribution and structure, main points in our proposal. Its beams, perpendicular to the walls that support them, become a fan as they meet the chamfered edge in order to adapt to the typical constructive solution of turn of the century buildings in the Eixample.


The original home had the living room towards the chamfered facade and the main bedroom on the other end. The kitchen was small and dark, and was linked to the living room by means of a narrow hallway. The bathroom, accessed through the kitchen, had the only shower of the dwelling and was situated in front of a third bedroom. This distribution generated spaces that were dark and difficult to locate fixed equipment. As such we decided to eliminate the third bedroom and switch the position of the living room to gain floor area on the day zones.


The current dwelling inverts the position of the living room and kitchen and a large, vertical opening is made on the load-bearing wall that sits between them, which improves lighting and communication. The main bedroom, now larger, is located on the chamfered edge. The main bathroom is now located where the kitchen once stood and is enclosed by a polycarbonate panel door. When the bathroom light is on, this sliding panel acts as vertical lamp widening the spatial sensation of the central part of the apartment. The only rooms that remain in their original position are the second bedroom and water closet, which has been completely renovated.


This new arrangement allows light to penetrate to the darkest areas that are farther away from the facade and improves the relationship between the spaces the comprise the day zones.
The connection between the main bedroom and living room has been strengthened to create a much more open feeling. These are separated by a large sliding door that’s painted the same colour as the wall and disappears when it is open. The upper part of such wall is finished with a mirror that creates the illusion that the partition does no reach the ceiling giving the illusion that the space continues with its beams perpendicular to the facade as opposed to the radial arrangement that is really present on the bedroom’s ceiling.


The project recuperates the original envelope with its vaulted ceiling and wooden beams. The materials and tones have a very natural appearance: untainted wood for the floor in the living room and bedrooms and hydraulic mosaic for kitchen and bathrooms. Some loadbearing walls were left with the brick exposed and painted. These used to be covered by stucco but have lately gained value due to their constructive craftsmanship. The entire apartment is treated with tones of White, ochre and greys.


The original windows have been preserved, restoring them with lacquered paint, and the single glass has been substituted by double-glazed panels.


This intervention seeks to recuperate the materials used on the buildings envelope and the use of traditional and warm materials that return the honesty of the constructive system and adapt to today’s way of life.


[ES]


Nos encontramos con una vivienda en un edificio del Eixample barcelonés ubicado en chaflán, situación que implicaba algunas particularidades a nivel de distribución y estructura, uno de los puntos clave en la propuesta. Sus viguetas perpendiculares a los muros que las sustentan se transforman en abanico al llegar al chaflán para poder adaptarse a la tan típica solución constructiva de la esquina del Eixample.


La vivienda original tenía la sala de estar en la posición de chaflán y el dormitorio principal al otro extremo de la fachada. La cocina, muy pequeña y oscura, se comunicaba con el salón a través del pasillo distribuidor. Desde la cocina se accedía al baño que contenía la única ducha de la vivienda y enfrente quedaba el tercer dormitorio. Esta distribución generaba espacios muy oscuros y de difícil disposición en cuanto al equipamiento fijo. Por eso la primera decisión de proyecto fue dar un giro a las piezas y suprimir el tercer dormitorio para poder ganar espacio en la zona de día.


La vivienda actual invierte la posición de la sala y de la cocina al otro lado de la planta y se abre un hueco vertical en la pared de carga que los separa, de modo que ganan en relación espacial e iluminación. El dormitorio principal se ubica ahora en el chaflán, ganando algo de dimensión. En la posición de la antigua cocina se ubica un amplio baño con puerta de policarbonato translucida. Cuando la luz del baño está encendida, este panel corredero actúa como lámpara vertical ampliando la sensación espacial de la parte central de la vivienda. Las únicas piezas que mantienen su posición original son la habitación secundaria y un aseo, renovado completamente.


Intercambiando la posición de estas piezas se consigue arrastrar la luz que entra desde la fachada hasta la parte más oscura de la vivienda y se mejora la relación entre los espacios de día, más acorde con el estilo de vida actual.
Se ha potenciado también la relación entre el salón y el dormitorio principal gracias a una amplia puerta corredera que se integra con el color ocre del tabique separador, desapareciendo cuando está abierta. En la parte superior de la partición vertical también se ha enfatizado esta idea, superponiendo un espejo para dar la sensación de que el tabique no llega al techo. Se consigue así un guiño visual con el reflejo de las viguetas del salón, dando la sensación de continuidad en paralelo tras el tabique ocre cuando, en realidad, en el techo del dormitorio están dispuestas en forma radial.


En cuanto a su materialidad, el proyecto recupera la envolvente original de la vivienda dejando al descubierto su forjado de bovedillas cerámicas y vigas de madera. Los materiales y tonalidades que hemos utilizado en este proyecto son de aspecto muy natural: madera sin teñir para el pavimento del salón y dormitorios, pavimento hidráulico de dibujo geométrico para la cocina y los baños, y texturas cerámicas barnizadas mate en pared estructural y bovedillas. Alguna de las paredes existentes se ha dejado sin revestimiento para potenciar las texturas de la cerámica. Antiguamente se solían enyesar pero en la actualidad tienen especial relevancia por su artesanía constructiva. El resto de tonalidades del piso se ha tratado en gama de blancos, ocres y grises.


Se han conservado las carpinterías principales en fachada, restaurándolas para su posterior pintura al esmalte. En lugar de los vidrios sencillos de 4mm se han colocado dobles vidrios con cámara de aire.


Con esta intervención, atenta a la recuperación de materiales de la envolvente y elección de acabados tradicionales y cálidos, se ha conseguido devolverle a la vivienda un espíritu más honesto con el sistema constructivo del edificio y más acorde con el confort y estilo de vida actuales.

51 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    We found ourselves with a dwelling in Barcelona’s Eixample District, located in one of its iconic chamfered corners, a situation that implicated certain peculiarities in terms of distribution and structure, main points in our proposal. Its beams, perpendicular to the walls that support them, become a fan as they meet the chamfered edge in order to adapt to the typical constructive solution of turn of the century buildings in the Eixample. The original home had the living room towards the...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Refurbishment of apartments
    Lovers 51 users