C House

São Paulo, Brazil State of São Paulo / Brazil / 2013

60
60 Love 18,417 Visits Published

Casa C is located in the central part of São Paulo, in one of the rare neighborhoods


where it is forbidden to build high rises. The plot is narrow and deep, which renders


the task of making a project with open-air spaces and gardens more difficult. Retreats


are short and, in order to meet the client’s demands for a house where he could feel


nature, we had to rethink the distribution of the program.


 


All service areas where displaced to the basement, thus liberating space for common


areas in the ground floor. The sidewalls were covered with stone and a linear garden


blurs visual limits, creating depth. The feeling of being outside in the common areas is


enhanced by large structural spans and sliding glass doors. Living room, dining room


and kitchen are continuous, receiving natural illumination from the garden and the


zenithal opening along the side wall.


 


Stairs are made of floating wooden steps suspended by steel cables above the entrance


corridor, in a straight line connecting all three floors. In the first floor there are three


bedrooms and a home theater. Panels made of wood laths offer visual protection from


nearby houses, preserving natural light and ventilation.


 


What makes this house exceptional is its rooftop. Located next to tree canopies, it is


covered by a garden with areas for resting and leisure, with an interesting view of São


Paulo’s skyline. An oasis amidst urban chaos, the garden has a water basin and creates


a generous atmosphere for the family with a landscape design that preserves privacy.


The fifth facade becomes a small plaza floating in the city.

60 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Casa C is located in the central part of São Paulo, in one of the rare neighborhoods where it is forbidden to build high rises. The plot is narrow and deep, which renders the task of making a project with open-air spaces and gardens more difficult. Retreats are short and, in order to meet the client’s demands for a house where he could feel nature, we had to rethink the distribution of the program.   All service areas where displaced to the basement, thus liberating...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Contractor Lock Engenharia
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence
    Lovers 60 users