Hines Bergognone 53

Milan / Italy / 2004

1
1 Love 743 Visits Published

The real estate development firm Hines has launched an international tender for the renovation of the former post office complex of 25,000 sqm located in Milan's Porta Genova. The complex consists of four buildings for offices dating from the decade 1960-1970 that surround a central courtyard.
A new glass roof, the use of color and a double skin façade facing south have transformed the appearance of the building complex.
The four buildings are treated as a single urban block.
The measures include the creation of a new full-height entrance with direct access from the street through the court yard, the new landscape design of the courtyard and its development sloping to the new double-height entrances to individual buildings, a glass roof over the courtyard suspended above the four buildings, the renovation of the facades and the design of a new glass facade for the nine-storey building overlooking via Bergognone, consisting of selective glass that acts as a shield and at the same time as a filter against the sun's rays, reducing the need to air-condition the environment.
The works described givie to the complex a consistent contemporary look.



Project Mario Cucinella Architects
Team: Mario Cucinella, Anna Fabro (site architect), Filippo Taidelli, Francesco Barone, George Frazzica, Vincenzo Di Serio, Cristina Garavelli, Roberta Grassi, Valeria Salvaderi, Enrico Iascone, Celestina Savoldi, Filippo Meda, Giuseppe Capriati
With the collaboration Fabio Andreetti, Andrea Gardosi, Elena Lavezzo, Matteo Lucchi, Enrico Contini, Manuela Carli
Structural engineering: Iascone Ingegneria –Ing. Rocco Iascone, Ing. Luca Turrini, Ing. Claudia Montecchi
Mechanical engineering: Ove Arup & Partners, Studio Isoclima, A&T Systems
Electrical engineering: Ove Arup & Partners, Studio Isoclima, A&T Systems
Mechanical and electric services: Landi Spa
Main Contractor: Bergogne Scarl (Consorzio Cile-Pedercini)
Facades and windows: C.N.S. Spa, Canopy Longianese Srl
Canopy structure: MEW – Ing.Odine Manfroni
Lighting Design: DHA Lighting
Elevators: Maspero Elevatori
3D Rendering: Studio DIM
Photographers: Jean de Calan, Daniele Domenicali, Ornella Scancassani, Moreno Maggi


[IT]
La società di sviluppo immobiliare Hines ha indetto una gara internazionale per la ristrutturazione del complesso dell’ex ufficio postale di 25.000 m2 situato in zona Porta Genova a Milano. Il complesso si compone di quattro stabili per uffici risalenti al decennio 1960-1970 che racchiudono un cortile centrale.
Una nuova tettoia in vetro, l’uso del colore e una facciata a doppia pelle rivolta a sud hanno trasformano l’aspetto esteriore del complesso edilizio.
I quattro edifici sono considerati come un unico blocco urbano.
Gli interventi comprendono la creazione di un nuovo ingresso a tutta altezza con accesso diretto dalla strada attraverso il cortile, la riprogettazione paesaggistica del cortile e il suo sviluppo digradante verso i nuovi ingressi a doppia altezza ai singoli edifici, una tettoia in vetro sopra il cortile sospesa ai quattro edifici, la ristrutturazione di tutte le facciate e la progettazione di una nuova facciata a vetri per l’edificio a nove piani che dà su via Bergognone, composta da vetro selettivo che funge da schermo e nel contempo da filtro nei confronti dei raggi solari, riducendo la necessità di climatizzare l’ambiente.
Gli interventi descritti conferiscono al complesso un aspetto omogeneo contemporaneo.

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The real estate development firm Hines has launched an international tender for the renovation of the former post office complex of 25,000 sqm located in Milan's Porta Genova. The complex consists of four buildings for offices dating from the decade 1960-1970 that surround a central courtyard.A new glass roof, the use of color and a double skin façade facing south have transformed the appearance of the building complex.The four buildings are treated as a single urban block.The measures...

    Project details
    • Year 2004
    • Work finished in 2004
    • Client Hines Italia
    • Cost 23.000.000€
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings
    Lovers 1 users