Barra da Tijuca Apartment (GN Barra Apartment)

Rio de Janeiro, Brasil State of Rio de Janeiro / Brazil / 2013

30
30 Love 1,374 Visits Published

This apartment, located in the Western part of Rio, is a project for a couple that presented Studio Arthur Casas with two specific demands: to highlight the spectacular view of the sea and to blend design with their art collection. From the beginning, the clients had total confidence over the proposed layout that integrated spaces and framed the landscape. Rare for this kind of project, we can affirm that what was built corresponds to the first drawings on the board.


From the entrance hall it is possible to see the Atlantic through the sliding glass door. Furniture and millwork accentuate the horizontality of the space. The clear tones of the limestone floor and of the white walls and ceiling are in contrast with the sea and the artwork, which includes paintings by Adriana Varejão and Beatriz Milhazes. The social hall, particularly, is used as an exhibition space.


Sliding doors allow uniting the lounge and the living room with the home theater and gourmet kitchen. Food lovers, the clients asked for an open kitchen next to the dining tables, with a wine cellar and cabinets for accessories nearby to host and cook at the same time.


Furniture was bought from several antique shops and include many classical items, particularly from 1950s Brazilian Modernism, such as Jorge Zalsupin’s cocktail trolley and armchairs by Oscar Niemeyer and Sérgio Rodrigues. These are blended with contemporary items designed by the Campana brothers and also by Studio Arthur Casas, such as the Archipelago table set. They bring a casual atmosphere to the apartment at the same time showcasing part of the trajectory of Brazilian design throughout recent decades. Some tissues were bespoken to have slightly green tones that bring inside the colors of the sea, such as the living room carpet.


The master bedroom is oriented towards the ocean and integrated with the bathroom by a glass partition, which allows contemplating the sea even from the bathtub. There are two other bedrooms for guests and children, with the possibility of integrating one of them with a playroom. The layout includes a home office, a spa and service rooms.


Generous balconies surround the apartment and have a landscape design by Renata Tilli. It is made up of large terracotta vases grouped to form masses of plants adapted to the Oceanic climate.


 


 

30 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    This apartment, located in the Western part of Rio, is a project for a couple that presented Studio Arthur Casas with two specific demands: to highlight the spectacular view of the sea and to blend design with their art collection. From the beginning, the clients had total confidence over the proposed layout that integrated spaces and framed the landscape. Rare for this kind of project, we can affirm that what was built corresponds to the first drawings on the board. From the entrance hall it...

    Project details
    • Year 2013
    • Work finished in 2013
    • Contractor LAER Engenharia
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Lovers 30 users