Casa Rocas

El Pangue / Chile / 2012

132
132 Love 10,602 Visits Published

The starting point for the creation of the project was in preserving the view. The house is transformed into a tray-like object from where the ocean can be seen without any intervention from all of the main ambients.  The insertion and implantation of the project onto the site was thought out in the most delicate ways possible aiming to preserve the unevenness of this same. There were two side walls created out of stone which absorb, like a drawer, the box program wth all the social and utility services of the house.


Supported and designed in this box is the solidness that comprises the private part of the residence (the first storey) and protects the entrance of the house forming a marques that takes advantage of the programming box that is below just like a terrace.  The unevenness that exists between the part of the living room and the pool makes it such that the horizon can be completely admired, without any intervention, both from inside as well as outside the house. 


 


O ponto de partida para a criação do projeto foi preservar a vista do terreno. A casa transforma-se em uma “bandeja” para contemplar o horizonte, de todos os ambientes principais pode-se observar o oceano sem nenhuma intervenção.


A inserção do projeto no terreno, a implantação, foi pensada da maneira mais delicada possível a fim de preservar o desnível do mesmo e a vista do lugar. Foram criados dois muros laterais de pedra que recebem, como uma gaveta, a caixa programática (térreo) com toda a parte social e de serviço da casa.


Apoiado e de forma projetada nesta caixa, o sólido que contém toda a parte privativa da residência ( primeiro andar) protege a entrada da residência formando uma marquise e aproveita a área da caixa programática que está abaixo como um terraço.


O desnível entre a cota da sala e a piscina faz com que o horizonte possa ser plenamente contemplado, sem intervenções, tanto de dentro da casa quanto da área externa. 


 

132 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The starting point for the creation of the project was in preserving the view. The house is transformed into a tray-like object from where the ocean can be seen without any intervention from all of the main ambients.  The insertion and implantation of the project onto the site was thought out in the most delicate ways possible aiming to preserve the unevenness of this same. There were two side walls created out of stone which absorb, like a drawer, the box program wth...

    Project details
    • Year 2012
    • Work finished in 2012
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 132 users