Das Bier

Montreal / Canada / 2016

14
14 Love 678 Visits Published

Das Bier enhanced the premises of a former show bar, by implanting the industrial style German "Bierhall" concept, meeting point between the European cult for great beers and the Rosemont neighborhood lifestyle.


Our first intervention was to open the space, composed of three buildings with three different ground floor levels, to create one single large hall. Then, we custom-designed oversized communal tables, which evolve through the space, going from table height to countertop height tables, linking the different levels, weaving the space. The main bar serves as a stage for the "Steins", large typical Bavarian beer mugs, which are glorified in their own unique locker on the white back bar wall, where 20 draft lines were passed through the wall for a clean minimalistic effect.


Towering the space, large interpretations of the typical "Bierhall" traditional chandeliers hang above the communal tables.  These large circular fixtures made of perforated hot rolled steel, diffuse gently the light through their perforations. We then declined this language into a family of similar elements, such as the exterior overhung façade and the steps transition between the different levels inside the space, all made of crude steel.


During the demolition, the removal of some materials exposed original high quality long hidden elements; Layers of history with which we’ve decided to work, such as the terrazzo floors and the original stone façade of the building. To the existing materials, is grafted the warmth of wood walls upholstering and the sobriety of crude steel elements, enhanced by a contrasted black and white palette to heighten the mood.


Das Bier is primarily a place for beer lovers and there are several subtle and less subtle allusions of it throughout the project. We’ve designed the restroom’s entrance wall with a composition of 7500 white and gold beer caps assembled into a pattern that reflects light and shines through the space. In addition, the ceiling in the lounge area is made of an assemblage of aluminum beer barrels on which we’ve added lighting fixtures, bringing down the ceiling for a more casual effect. 


 


[FR]


 



Le Das Bier revalorise les locaux d'une ancienne salle de spectacle en y implantant le concept d’un «Bierhall» industriel, point de rencontre entre le culte européen des grandes bières et le quotidien du quartier Rosemont.


Notre premier geste fut d’ouvrir l’espace, composé à la base de trois bâtiments avec trois niveaux de rez-de-chaussée, pour créer un seul grand hall. Puis, de créer de grandes tables communales faites sur-mesure pour tisser l’espace reliant les différents paliers, passant d’une hauteur table à une hauteur comptoir. Le bar principal sert de mise en scène pour les «Steins», grands verres à bière typiques bavarois. Ici glorifiés dans de petits casiers individuels sur fond blanc, ils s’organisent et se partagent l’arrière du bar, où 20 lignes de fût transpercent le mur pour un effet minimaliste.


Surplombant le tout, une interprétation des grands chandeliers des «Bierhall» traditionnels: de grands luminaires circulaires travaillés avec des perforations dans l’acier brut qui laissent passer la lumière. Nous avons ensuite décliné une famille d’éléments analogues, telle la façade extérieure en surplomb  et la transition de marches entre les différents paliers intérieurs.


Lors de la démolition, les matériaux retirés ont exposé des éléments d’origine de grande qualité longtemps dissimulés, des strates d’histoire avec lesquels nous avons travaillé, tels les planchers de terrazzo et la façade de pierre. À cette matérialité vient se greffer la chaleur du tapissage de bois des murs, la sobriété des éléments d’acier brut et les contrastes entre le noir et blanc pour intensifier l’ambiance.


Le Das Bier est avant tout un lieu pour les amateurs de bière et on retrouve plusieurs clins d’œil à travers le projet. Nous avons travaillé le mur d’entrée des salles de bain avec une composition de 7500 bouchons de bières blancs et dorés qui scintillent dans l’espace. Le plafond de la zone banquette est composé de tonneaux de bière en aluminium auxquels nous avons ajouté des appareils d’éclairage.

14 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Das Bier enhanced the premises of a former show bar, by implanting the industrial style German "Bierhall" concept, meeting point between the European cult for great beers and the Rosemont neighborhood lifestyle. Our first intervention was to open the space, composed of three buildings with three different ground floor levels, to create one single large hall. Then, we custom-designed oversized communal tables, which evolve through the space, going from table height to countertop height tables,...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Pubs/Wineries / Interior Design
    Lovers 14 users