PUBLIC ART DEPOT MBVB

Rotterdam / Netherlands / 2013

11
11 Love 1,125 Visits Published

Collection Building is an art depot open to the public. A public route zigzags through the building, from the lobby on the ground floor where a café can be found up to an exhibition space, sculpture garden and restaurant on the roof. On the way up the route passes along and through art depots and restoration workshops. In depots visible from the route, the exhibition can be changed on a daily basis by simply moving storage racks so each visit to the building can offer a unique experience. On three floors the route passes through exhibition spaces which will be programmed by Museum Boijmans Van Beuningen.


The building - which will store the precious art collection of Rotterdam - will also have spaces not accessible to the general public. For example logistics, quarantine and room for private art collections whose owners can visit their art and even enjoy it in private spaces comparable to the art-equivalent of a sky box. This is a new commercial service offered by the museum. Additionally depots and an office of philanthropic foundation De Verre Bergen will be located in the Collection Building. 


The roof featuring a restaurant, sculpture garden and exhibition space offers wide views over Rotterdam and will be the new home for the Futuro, the ufo-shaped house of Finish architect Matti Suuronen.


The Collection Building will be realised on the northern edge of Rotterdams Museumpark, realised by OMA with Yves Brunier in 1994. In order to spare the park, the volume is designed as a compact round volume with a small footprint and will be clad with a reflective glass façade. This will make the building less visible and allow reflections, the public can see what is happening elsewhere in the park. Where needed the reflection will be lesser for transparency and to avoid unwanted light effects.


40% of the 15.000m2 will be visible or accessible to the public. The building will feature seven different climatic conditions facilitating ideal conditions for art storage, offices and the public. The ambition is to reach sustainability classification BREEAM Excellent.


 
CREDITS
Project Team: 


Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with 


Fokke Moerel, Sanne van der Burgh, Arjen Ketting, Gerard Heerink, Jason Slabbynck, Jan Knikker


 


Competition Team:


Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with 


Fokke Moerel and Sanne van der Burgh, Marta Pozo Gil, Gerard Heerink, Elien Deceuninck, Saimon Gomez Idiakez, Nacho Velasco, Jason Slabbynck, Mariya Gyaurova, Lukasz Brzozowski


 


Visualisation Team:


Antonio Luca Coco, Matteo Artico, Carlo Cattó


 


Partners:


Sustainability: BREEAM Excellent (goal)


Images: MVRDV


Structure: IMd Raadgevend Ingenieurs


Cost engineering: BBN 


Installations: RHDHV


Building Physics: Peutz
 

11 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Collection Building is an art depot open to the public. A public route zigzags through the building, from the lobby on the ground floor where a café can be found up to an exhibition space, sculpture garden and restaurant on the roof. On the way up the route passes along and through art depots and restoration workshops. In depots visible from the route, the exhibition can be changed on a daily basis by simply moving storage racks so each visit to the building can offer a unique...

    Project details
    • Year 2013
    • Client Museum Boijmans Van Beuningen, De Verre Bergen Foundation, Municipality of Rotterdam
    • Status Current works
    • Type Museums
    Lovers 11 users