Orgaz

Madrid / Spain / 2015

13
13 Love 1,208 Visits Published

The restaurant Orgaz is located in Los Andes Avenue, in the known northeast limit of Madrid, Conde Orgaz Park. Customers raise us the idea of a sober restaurant but achieving a charming place for all audience.
Due to the very configuration of the place, the first strategy to urdertaking the Orgaz project was to set up a clear structure of serving and served spaces. The latest distribution neither defined hierarchies nor took the advantage of lighting and visual qualities of the space.
Therefore, we structure the place as follows: on the one hand, a pure volume attached from the interior of the premises. It contains all the services of the restaurant (bar, kitchen, cameras, storage, changing rooms and toilets) and it also integrates all structural elements of the place while releasing the whole façade.
This volume is developed by a permeable solid-wood structure composed of vertical and horizontal elements, like porticos, which are modulated along the perimeter, creating access and visual relationships between the inside and the lounge. Rotating wood slats are used to control the degree of visual communication between bar - lounge and kitchen - lounge. However, under those frames, are situated different spaces for customers. At points where acces to the interior are generated, the volume goes down as a shelf and sets additional staff points.
The remaining area, always along the glass façade, includes more public spaces, each with its own character, following this sequence: room with benches and round tables, space bar, reception, lounge, lounge room and finally a reserved area sheltered by the wooden structure. The counter stands out because of his robustness: it is made of white marble, articulated by the floor and the wooden frieze of the overall volume.
The way of determining the use of materials inside the premises follows the logic of the proposal. Outside the volume of services, oak floorboards are used, so both wood elements will never contact. Inside, at the public area, we deal with the vertical projection using a white hexagon mosaic. A band with the same material but different color and format makes the transition between wood and glass mosaic, while indicating by words, the use of spaces that gives access. A textile ceiling complement the space, giving a new color range and an acoustic treatment to it.
We could highlight the façade, which is modulated by folding sliding joinery, allowing to open the restaurant to the street, boosting the urban and open nature of the business. Similarly, tali-wood panels conclude the facade with an aesthetic that connects the inside with the outside.


[ES]
El restaurante Orgaz Madrid se encuentra situado en la calle avenida de los Andes, en el límite de la conocida zona noreste de Madrid, Parque de conde Orgaz. Los clientes nos plantean la idea de un local sobrio pero con un actractivo para todos los públicos.


Por la propia configuración del local, la primera estrategia a la hora de abordar el proyecto del restaurante Orgaz fue establecer una estructura clara de espacios servidos y servidores. La anterior distribución del local no establecía jerarquías ni aprovechaba al máximo las cualidades lumínicas y visuales que el propio local tiene.
Para ello estructuramos el local de la siguiente manera: por un lado, un volumen puro adosado al interior del local que aloja todos los servicios propios del restaurante (barra, cocina, cámaras, almacén, vestuarios y baños) e integra todos los elementos estructurales del local, al mismo tiempo que libera la fachada del mismo en su totalidad.
El volumen contenedor de los servicios lo desarrollamos mediante una gran estructura permeable de madera maciza compuesta por elementos verticales y horizontales, a modo de pórticos, que lo modulan a lo largo de su perímetro, creando los accesos y relaciones visuales entre su interior y la sala. Lamas giratorias permiten controlar el grado de comunicación visual entre barra – sala y cocina – sala. No obstante también alberga, bajo el vuelo de esos pórticos, diferentes espacios para clientes. En los puntos en los que se generan los accesos al interior, el volumen baja a modo de estantería estableciendo puntos de apoyo al personal.
El resto del espacio del local, siempre a lo largo de la fachada acristalada, genera diferentes espacios públicos, cada uno con su propio carácter, siguiendo la siguiente secuencia: sala de bancos corridos y mesas redondas, espacio de barra, recepción, sala, salón, sala y por último un reservado protegido por la propia estructura de madera. Destaca la barra del local por su contundencia: su frente y sobre se han realizado con mármol blanco, articulado con los pies y friso de madera del volumen general.
La manera de establecer el uso de los materiales dentro del local sigue la lógica de la idea generadora del proyecto. Fuera del volumen de servicios usamos suelos de tarima de roble, de modo que nunca contacten ambas madera. En su interior, en el área pública, tratamos la proyección vertical del mismo con un mosaico hexagonal blanco. Una cenefa del mismo material pero en color y formato diferentes realiza la transición entre la madera y el mosaico vítreo, al tiempo que indica mediante palabras el uso de los espacios a los que da acceso. Un techo textil completa el espacio, otorgando una nueva gama cromática y un acondicionamiento acústico al mismo.
Cabe destacar la fachada compuesta y modulada por carpinterías correderas plegables, permitiendo abrir por completo todo el local a la calle, potenciando el carácter urbano y abierto del negocio. Sobre las mismas, unos cuarterones de madera de elondo rematan la fachada con una estética que relaciona el interior con el exterior.

13 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The restaurant Orgaz is located in Los Andes Avenue, in the known northeast limit of Madrid, Conde Orgaz Park. Customers raise us the idea of a sober restaurant but achieving a charming place for all audience.Due to the very configuration of the place, the first strategy to urdertaking the Orgaz project was to set up a clear structure of serving and served spaces. The latest distribution neither defined hierarchies nor took the advantage of lighting and visual qualities of the...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Restaurants
    Lovers 13 users