JW MARRIOTT VENICE RESORT & SPA

Venice / Italy / 2015

93
93 Love 6,728 Visits Published

EN - In the Venetian lagoon, an artificial island is transformed into a luxury resort and park. The island, which is a state-protected landscape, has a number of early-twentieth-century buildings, including a hospital and service buildings. The project’s complexity is managed through a shift in scale from the macro (masterplan) to the micro (details).


THE MASTERPLAN
The masterplan reorganizes the island into three main parts, each defined by its green areas. The area of the ex-hospital (1936) becomes a luxury hotel, with 230 contemporary Venetian-style suites, a spacious rooftop terrace,
an outdoor pool, and a panoramic restaurant. Adjacent to it is a convention center and an Art Nouveau brick residence converted into a stylish holiday villa with a garden and spectacular views of Venice; behind this, the old hospital’s formal gardens are maintained to enhance the island’s scenery.


THE RENEWAL AND LANSCAPE DESIGN
The next green belt includes various brick pavilions, preserved according to the “box in a box” principle: building inside without touching the old walls in order to protect the historic character of the buildings as encouraged by the latest heritage conservation guidelines. The Maisonette, offices, suites, spa, and staff accommodations are situated in these longitudinal areas. Beyond the Olive Grove, a geometrical garden opens onto a large vegetable garden serving the resort’s restaurants. A third green belt is planted with turnips and used for soil regeneration.


"THREE ZERO" VILLAGE
The project’s focus on the lagoonscape—water, slowness, and silence— is linked to consistent choices of locally available materials (brick and tiles, glass, mirrors, and Venetian textiles) in a contemporary key, without any sense of nostalgia or historicism. It is a unique place that caters to the upmarket tourist who wants an outstanding location offering “luxury through subtraction.” Away from the noise and bustle, and above all, without creating useless waste. JW Marriott Venice Spa & Resort is, in fact, an innovative luxury resort, a “three zero” village, both in its construction and in its subsequent management: zero kilometers, zero CO2, zero waste.


[IT]


Nella laguna veneziana, un’isola artificiale viene trasformata in un luxury resort con ampie zone verdi. Vincolata paesaggisticamente, l’isola presenta diverse costruzioni, che risalgono ai primi decenni del Novecento: un ospedale con annessi edifici di servizio. Con sapienza e competenza, il progetto viene gestito nella sua complessità dimensionale: un salto di scala dal macro (masterplan) al micro (dettaglio).


IL MASTERPLAN
Il masterplan riorganizza l’isola in tre parti principali, scandite dalle aree verdi presenti sull’isola. La zona dell’ex ospedale (1936) diventa un hotel di lusso, con 230 suite dallo stile veneziano rivisitato in chiave contemporanea e un’ampia terrazza sul tetto, attrezzata con piscina all’aperto e ristorante panoramico; adiacente, un centro congressi e una residenza liberty in mattoni, che viene conservata e trasformata in una raffinata villa per vacanze, con giardino e vista a 360° su Venezia; sul retro i giardini sono mantenuti valorizzando le qualità paesaggistiche dell’isola. l’oliveto, si apre un’ampia zona verde adibita a orto, a uso dei ristoranti del resort.


LA RISTRUTTURAZIONE E IL PAESAGGIO
La fascia successiva comprende vari padiglioni in mattoni, conservati secondo il principio del “Box in the Box”: intervenire all’interno senza toccare i muri antichi, salvaguardando la memoria storica degli edifici secondo i più attuali principi di conservazione del patrimonio. La Maisonette, gli uffici e l’amministrazione, le suite, la spa e gli alloggi per il personale trovano spazi adeguati in questi corpi edilizi longitudinali. Oltre l’oliveto, si apre un’ampia zona verde adibita a orto, a uso dei ristoranti del resort.


VILLAGGIO A »TRE ZERI«
Una terza fascia verde è utilizzata per la rigenerazione della terra. L’attenzione al paesaggio lagunare – fatto di acqua, lentezza e silenzio - si coniuga con scelte coerenti di materiali locali, reperibili in loco (laterizio, vetri, specchi e stoffe veneziane). E’ un luogo unico, rivolto ad un turismo di alto livello che cerca in una location di pregio eccezionale, il “lusso della sottrazione”. Rose Island è infatti un’innovativa tipologia di resort di lusso, un villaggio a tre zeri: zero km, zero CO2, zero garbage.

93 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    EN - In the Venetian lagoon, an artificial island is transformed into a luxury resort and park. The island, which is a state-protected landscape, has a number of early-twentieth-century buildings, including a hospital and service buildings. The project’s complexity is managed through a shift in scale from the macro (masterplan) to the micro (details). THE MASTERPLANThe masterplan reorganizes the island into three main parts, each defined by its green areas. The area of the ex-hospital...

    Project details
    • Year 2015
    • Work started in 2011
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Hotel/Resorts / Wellness Facilities/Spas / Tourist Facilities / Recovery/Restoration of Historic Buildings
    Lovers 93 users