Observation house

Bulgaria / 2015

124
124 Love 8,261 Visits Published

The house is located on a hill in the highest corner of a village amid an agricultural area in Northeast Bulgaria.
The site of the project is distinguished both by its panoramic views and distant visibility. In order to strengthen them, a part of the program is located in the seemingly blind bastion-like volume and the living area is elevated high on it. This brings view completion up to 360 degree and privacy in the fully opened space above. The pitched roof connects geometrically the upper volume with the base and adds complexity in the interior space while the oversized eaves connect it to the little meadow around and exaggerate the hovering effect of the slim metal structure. The proportion and the materiality of the solid base give it the appearance of an infrastructural object that define the edge of the village and conceal the ambitious program of the house. The only perforation leads to the cave like space of the entrance hall / garage. The materiality of the interior spaces is dominated by local species wood cladding, which balances the roughness of the entire structure and its surroundings.

124 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The house is located on a hill in the highest corner of a village amid an agricultural area in Northeast Bulgaria.The site of the project is distinguished both by its panoramic views and distant visibility. In order to strengthen them, a part of the program is located in the seemingly blind bastion-like volume and the living area is elevated high on it. This brings view completion up to 360 degree and privacy in the fully opened space above. The pitched roof connects geometrically the upper...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 124 users