Primark’s new international headquarters

Dublin / Ireland / 2015

85
85 Love 7,792 Visits Published

MoreySmith, one of Europe’s leading workplace design practices, has completed the redevelopment of new international headquarters for Primark, the leading fashion retailer, in Dublin, Ireland.
The project represents a major architectural feat which has involved connecting two existing buildings – an early 20th century listed building and a more recently 1990's built space – via a new walkway, creating a central atrium over a previously redundant exterior courtyard. In a move that marks a major transition for the retail brand, MoreySmith has transformed the existing space into a modern and innovative working environment housing Primark’s 600+-strong workforce in the heart of Dublin’s shopping district. The office, which is named ‘Arthur Ryan House’ after Primark’s founder. The project includes a communal area that sees a reception with a separate business lounge, a large cafe , a ranging room, creative studios, various social spaces, a photographic studio, workplace for 600+, auditorium, and exercise studio with showers and changing facilities.



The properties, which span 125,000 sq ft, comprise a 20th century listed building and a modern property constructed in 2002. A 13 metre long bridge now links the two together and overlooks a communal atrium which sits at the core of the new office. Additional bridges create a sense of movement, with employees able to move freely between work areas. Natural daylight floods through from the glass roof above, bringing light directly into the four floors of office space below.



The atrium design encourages informal meetings and creates a lively buzzy centre for Primark’ employees and their visitors to congregate and enjoy the sense of space, complete with a deli-style café catered by Gather & Gather.



This layout is designed to influence greater mobility around the office and encourage social interaction in an egalitarian style. An open plan layout, wide vistas, the use of glass and fully exposed floors also help promote face-to-face contact – something that MoreySmith believes plays a major role in the health, wellbeing and productivity of workers.


Several new spaces have been created, including a ‘Knowledge Centre’, which houses a selection of retail-related reading materials, retro Primark signs and fashion displays and awards, providing a nod to the company’s prestigious history. To encourage health and wellness, a Wellbeing Zone has been created which includes a fully functional exercise suite to be used for yoga classes, complete with audio equipment and free-weights. Bike stores have also been upgraded to encourage staff to use healthier forms of transport.Other new spaces include a reception with a separate business lounge for international guests to meet and work – this provides private meeting rooms, a refreshment area (ideal for post-flight relaxation), international plug sockets and a flat screen TV. A photographic studio has also been created, where the latest products can be photographed in-house and uploaded to their website . A design studio has been installed, providing an inspiring and practical space for Primark’s design team.


The workplace has been designed with flexibility in mind, reflecting the varied and unique array of merchandise the brand is famed for. A range of spaces has been introduced including creative studios, photographic studios, phone booths, a variety of informal and formal spaces, which are fitted with felt-covered, wire framed walls enabling buying and merchandising teams o showcase their latest collections.


MoreySmith has thoughtfully incorporated the brand’s history and Irish heritage with a modern, contemporary design.


Careful consideration has gone into restoring and exposing as much of the original fabric of the listed structure as possible, removing unsympathetic partitioning and suspended ceilings to reveal original brickwork and cornicing.


The building benefits from an attractive grittiness befitting of Dublin’s industrial heritage, which MoreySmith has drawn out through considered design features such as the brick wall in the atrium, reclaimed scaffold board floors and ceilings, copper detailing and industrial reclaimed factory lighting.



The colour palette is in keeping with Primark’s brand values and ethos. Bespoke fabric walls representing the fashion trends, bespoke door handles and graphics unique to Primark help to bring life and energy to this office environment.

85 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    MoreySmith, one of Europe’s leading workplace design practices, has completed the redevelopment of new international headquarters for Primark, the leading fashion retailer, in Dublin, Ireland.The project represents a major architectural feat which has involved connecting two existing buildings – an early 20th century listed building and a more recently 1990's built space – via a new walkway, creating a central atrium over a previously redundant exterior courtyard. In a move...

    Lovers 85 users