Establo

Coelemu / Chile / 2015

2
2 Love 231 Visits Published

Replacing an existing structure used as a barn on a farm in the region of Bio Bio, it is requested to rebuild a higher-capacity version with 4 stables, 2 cellars and 1 trough. Because of the distance and the labour shortage, it is devised a mechanized construction system to be assembled on the site by two carpenters on a short time. The system combines a series of galvanized steel precast units with pine wood modular elements and the reuse of old demolition roof tiles.


Throughout a grid of 3 x 3 meters is configured a rectangular floor plant of 6 x 18 meters, defined by a structure of steel posts and crossbars that supports a series of wooden rafters and an open gable roof. Following the same grid, 4 enclosed modules were intended for the cellars and stables and the remaining under roof space was left for the animal shelter and the feeding trough. One of the cellars needed a special gate, from the side, to charge in straw bales from a vehicle. All the structure settles over concrete bases and grounds on a floor slab with slopes for the water runoff. With the exception of the concrete base, all the other elements were designed for dry assembly and non-welding installation.

[ES]


En reemplazo de una construcción previa existente en un fundo de la región del Bío Bío, y que funcionaba como guardería de animales, se pide reconstruir una versión de mayor capacidad con 4 caballerizas, 2 bodegas y 1 comedero. Debido a la distancia y a la escasez de mano de obra, se propuso un sistema de construcción mecanizado para ser armado in situ por dos carpinteros y en un tiempo acotado. El sistema se compone de una serie de piezas prefabricadas en fe galvanizado, elementos modulares en madera de pino radiata y la reutilización de tejas de arcilla de demolición.


Mediante una grilla de 3 x 3 mts se genera una planta rectangular de 6 x 18 mts, definida por una estructura de pilares y travesaños metálicos que sostienen un techo con tijerales de madera y cubierta a dos aguas. A partir de dicha grilla, se deja un sector cerrado de 4 módulos para las bodegas y caballerizas, y un sector abierto bajo techo para el cobijo y comedero de animales. Una de las bodegas debía tener una compuerta especial, por el costado, para ingresar fardos de paja desde un vehículo. Toda la estructura está fundada en poyos de hormigón y asentada sobre un radier de hormigón con pendientes para el escurrimiento del agua. Exceptuando la base de hormigón, todos los elementos fueron diseñados para ser instalados mediante un montaje en seco y sin soldaduras.

2 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Replacing an existing structure used as a barn on a farm in the region of Bio Bio, it is requested to rebuild a higher-capacity version with 4 stables, 2 cellars and 1 trough. Because of the distance and the labour shortage, it is devised a mechanized construction system to be assembled on the site by two carpenters on a short time. The system combines a series of galvanized steel precast units with pine wood modular elements and the reuse of old demolition roof tiles. Throughout a grid of 3 x...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Leisure Centres
    Lovers 2 users