Maison Le Cap

Toulon / France / 2015

123
123 Love 8,899 Visits Published

They are simple sky-reflecting concrete and glass cubes framed, or rather camouflaged by vegetation.


Pascal Grasso conceived a spacious vacation home that reinvents outdoors living in perfect harmony with the environment – a contextual architecture designed as an adapted response to the surrounding geography, landscape, climate and light.


 


Context


A wooded plot of land on the waterfront of one of the most beautiful sites along the Southern Var coast (France).


All around, a typical Mediterranean landscape of steep rocks, thin strips of sand, few coves, water…


All bathed in light.


His initial observations convinced Pascal Grasso to exploit the curve offered by the land, to play with terraces on various levels, to extend the existing dry-stone walls, yet adapting to the local sunny climate, as much as to the bad weather conditions and often-intense luminosity. The materials chosen echo to the coast’s mineral quality: raw concrete, stone, glass, stainless steel.


Poured in formworks, the bottoms of which were layered with sanded wood boards, the surface of the raw concrete retained the motif for a peculiar texture.


 


Sources


Willing to merge the building within the surrounding landscape, Pascal Grasso called upon images deemed relevant: notably Donald Judd’s series of concrete volumes in the desert near Marfa (Texas), or his cubes and parallelepipeds of identical volume in which the artist each time introduced a different variant.


And also Land Art and the inclination of its protagonists to use natural elements present on the site of their intervention.


While minimalistic aesthetic is one of the project’s formal influences, it also reveals a more conceptual approach. Pascal Grasso used a reflecting glass to bring forth notions of disturbance or transparency: in day time, nothing from the inside of the house can be perceived from the outside as the openings reflect the landscape (and this furthermore intensifies the way in which the four cubes merge in their environment). Dealing with this connection to the landscape also implied resolving the issue of the openings. More willingly speaking of screens rather than windows, the architect thought in terms of photographic or filmic framing.


 


The House


Pascal Grasso conceived a house divided into four volumes set in the landscape according to an orientation determined by the viewpoints and connected together by circulation spaces. Each of the four raw concrete boxes has a distinctive size and positioning (on the ground, in slight levitation, cantilevered, piled up): this was a means to take advantage of the tilted land by working with terraces at different levels, but also to interact with the surrounding landscape.


This refined vocabulary, refined to the essential, highlights the harmonious volumes and constantly brings back to the landscape. In order to leave nothing that could disturb the gaze, all the technical elements are integrated, which conveys a clear reading of the spaces; minimalism expressed through details, revealing the complexity of the project in terms of its conception and realization.


Text : Françoise Claire Prodhon


 


Ce sont de simples cubes de béton et de verre dans lesquels se réfléchit le ciel, qui surgissent encadrés, presque camouflés par la végétation.


Pascal Grasso a réalisé une maison de vacances spacieuse qui réinvente la vie de plein air en parfaite harmonie avec l'environnement. Une architecture contextuelle conçue pour répondre et s'adapter à la géographie, au paysage, au climat, et à la lumière.


 


Le contexte


Un terrain boisé à fleur d’eau sur l’un des plus beaux sites de la côte varoise. Autour, la végétation caractéristique de la Méditerranée, des rochers escarpés, de minces lisières de plages, quelques criques, l'eau...


Le tout est baigné de lumière.


Les premières observations ont incité Pascal Grasso à exploiter la courbe du terrain, à jouer sur différents niveaux de terrasses, à démultiplier les murs de pierres sèches existants, tout en s'adaptant au climat ensoleillé de la région, mais aussi à ses intempéries et à une luminosité souvent intense. Les matériaux choisis font écho à l'aspect minéral de la côte : le béton brut, la pierre, le verre, l'acier inox.


Coulé dans des coffrages dont le fond était constitué de planches de bois préalablement sablées, le béton brut en a retenu les empreintes, ce qui lui confère une texture particulière.


 


Les sources


Dans son désir d'inscrire la maison dans le paysage, Pascal Grasso a fait resurgir les images dont il aime la pertinence. Ce sont notamment les œuvres de Donald Judd, ses séries de volumes de béton installés dans le désert près de Marfa (Texas), ou les déclinaisons de cubes et de parallélépipèdes d'un volume identique dans lesquelles l'artiste introduit chaque fois une variante.


C'est aussi le Land Art et la propension de ses protagonistes à utiliser les éléments de nature présents sur le site de leur intervention Mais si cette esthétique issue du minimalisme est l'une des influences formelles du projet, elle laisse entrevoir une approche plus conceptuelle. Pour mettre en évidence des notions de perturbation ou de transparence, Pascal Grasso a utilisé un verre réfléchissant de sorte que la journée on ne perçoit rien de l'intérieur de la maison, les ouvertures reflétant le paysage (ce qui a pour effet d'intensifier encore la manière dont les quatre cubes se fondent avec leur environnement).


Parlant plus volontiers d'écrans que de fenêtres, l'architecte a pensé en termes de cadrage photographique ou cinématographique.


 


La maison


Pascal Grasso a conçu une maison fractionnée en quatre volumes  disposés dans le paysage selon une orientation qui varie en fonction des points de vue, et reliés entre eux par des circulations. Chacune des quatre boîtes de béton brut a une taille et une position distinctes (posée au sol, en légère lévitation, en porte à faux, empilée) : une façon de tirer parti du terrain en pente en travaillant sur des terrasses à des niveaux différents, mais aussi d'interagir avec le paysage.


Ce vocabulaire épuré, réduit à l'essentiel, met l'accent sur l'harmonie des volumes, et ramène constamment au paysage.


Afin que rien ne vienne perturber le regard, Pascal Grasso a intégré tous les éléments techniques, au profit d'une lecture claire des espaces. Un minimalisme qui s'exprime dans le détail et révèle toute la complexité du projet en termes de conception et de réalisation. 

123 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    They are simple sky-reflecting concrete and glass cubes framed, or rather camouflaged by vegetation. Pascal Grasso conceived a spacious vacation home that reinvents outdoors living in perfect harmony with the environment – a contextual architecture designed as an adapted response to the surrounding geography, landscape, climate and light.   Context A wooded plot of land on the waterfront of one of the most beautiful sites along the Southern Var coast (France). All around, a...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Contractor Léon Grosse
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Lovers 123 users