Magnolia Remodel

Seattle / United States / 2015

19
19 Love 2,459 Visits Published

The owners saw potential in this 1914 craftsman home when they bought it in 2013. The Seattle family had the intention of restoring the home’s original details while also making modern modifications to the traditional layout on the main floor. Influenced by years of living in Japan, the clients wanted a clean and simple aesthetic to suit their minimal lifestyle. The central challenge for SHED Architecture & Design was to rework the floor plan to improve the primary flow of the space. The firm made modifications to the main floor to create a feeling of continuity from the entryway to the backyard while remaining sympathetic to the structure’s native form. The Seattlebased architecture firm manipulated and built upon existing geometry to subtly introduce a new kitchen, bath, laundry and outdoor space that compliment the home’s original bay windows, angled walls and oak floors.


Upon entry, the spaces unfold as originally designed, but now a connection through the linear hallway introduces the new kitchen and brings natural light through the home. The generous kitchen accommodates laundry space, informal dining, passage to the back yard, and acts as a center for social gatherings. Windows were added along the counter to naturally illuminate work surfaces during the day and the large window facing the backyard provides a view of the impressive cedar tree. The durable stainless steel counter with integral sink and white laminate plywood cabinets speak to the client’s modern aesthetic leanings while the vertical grain fir pays tribute to the home’s Pacific Northwest roots. Behind an original 5-panel door the new powder room clad in white ceramic mosaic tile is unapologetically modern and includes an extra shower for family and guests. The recessed shower bench with vertical window and continuous mirror add depth and light to the compact space without sacrificing privacy.


The backyard was host to a protected outdoor space, but access was inconvenient and it lacked the sort of visual connection it deserved. Now a ‘Genkan,” a traditional Japanese entryway for the removal of shoes allows for easy movement between the kitchen and a new backyard deck that provides a platform for exterior dining and covers the existing crawl space stair with an integrated hatch. On the exterior the contemporary window configurations are trimmed out with the hundred-year-old home’s classic white trim and bead board to blend the new openings with the traditional structure. The insertion of modern functional spaces, improved flow within and through the house, and integration of subtle original details resulted in a strategic modern intervention that sensitively assimilates itself within a classic home.


 

19 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The owners saw potential in this 1914 craftsman home when they bought it in 2013. The Seattle family had the intention of restoring the home’s original details while also making modern modifications to the traditional layout on the main floor. Influenced by years of living in Japan, the clients wanted a clean and simple aesthetic to suit their minimal lifestyle. The central challenge for SHED Architecture & Design was to rework the floor plan to improve the...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Client Lasting Nest
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Lovers 19 users