Interno I

Montagna In Valtellina / Italy / 2015

133
133 Love 12,064 Visits Published

The proposal of reorganization of Interno l affects a surface of around 250 mqs. distributed on 2 floors, ground floor and first floor.



On the south side the residence is in adherence to another building, but it is entirely free on the remainding sides (east, north and west). I have therefore had to pay special attention to the illuminating engineering, above all because the most exposed side is that to north.



The ground floor was initially used as office and the residence was completely developed on the first floor, accessible by external staircase.



The idea was to connect the two floors in order to have an entirely new housing unit, with different roles: a living space with garden and big windows on the ground floor and a sleeping space on the first floor.



The focus of this proposal is represented by the inside staircase that connects and defines an artificial division, on the ground floor, between the living and the kitchen.
On the first floor the same artificial division allows to reach a study space, through which we get the access to the master bedroom, with private bathroom and walk-in closet, to the other two bedrooms and bathroom.



The importance of the staircase has also been emphasized by the use of several colors and materials. The kicks have been madeout of iron and painted with white color, while the floors of the whole apartment are in woodoak.


[IT]


l progetto di ristrutturazione di Interno l interessa una superficie di circa 250 mq. distribuiti su 2 piani, terra e primo.
L'abitazione è in aderenza ad un altro fabbricato sul lato sud e resta interamente libera sui restanti fronti (est, nord e ovest). Dal punto di vista dell'illuminazione si è dunque dovuto prestare particolare attenzione, soprattutto poiché il fronte maggiormente esposto è proprio quello a nord.


Inizialmente il piano terra era adibito ad uffici e la residenza si sviluppava completamente al piano primo, a cui si accedeva da una scala esterna.


L'idea è stata quella di collegare i due piani in modo da ottenere un'unità abitativa del tutto nuova, con ruoli ben distinti: zona giorno con giardino e ampie vetrate a piano terra e zona notte a piano primo.


Il fulcro del progetto è rappresentato dalla scala interna, che oltre a svolgere funzione di collegamento, definisce una fittizia divisione a piano terra tra il living e la cucina. Al piano primo la stessa ha permesso di ottenere una zona studio, che dà accesso alla camera matrimoniale con bagno privato e cabina armadio, a due camere da letto ed un servizio.


L'importanza della scala è stata enfatizzata anche attraverso l'uso di materiali e colori diversi. Le pedate a sbalzo sono state infatti realizzate in ferro e verniciate con colore bianco, mentre i pavimenti dell'intero appartamento sono in legno di rovere piallato.


 


Progetto:


EV+A Lab Atelier d'architetture & Interior Design


Alfredo Vanotti


 


Illuminazione:


E27 Illuminazione 


 


Controffitti e divisori:


Romeri Held HR Controsoffitti

133 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The proposal of reorganization of Interno l affects a surface of around 250 mqs. distributed on 2 floors, ground floor and first floor. On the south side the residence is in adherence to another building, but it is entirely free on the remainding sides (east, north and west). I have therefore had to pay special attention to the illuminating engineering, above all because the most exposed side is that to north. The ground floor was initially used as office and the residence was completely...

    Project details
    • Year 2015
    • Work started in 2014
    • Work finished in 2015
    • Client Privato
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture
    Lovers 133 users