Swarovski Kristallwelten

Swarovski Crystal Worlds Wattens / Austria / 2015

61
61 Love 10,235 Visits Published

Playtower
With the goal of having the expanded Swarovski Kristallwelten appealing to all visitors’ senses, with a particular focus on children, a new building typology has emerged in this project. Situated in the south end of the garden, the 20 meter tall playtower will foster a wide range of playing experiences on four vertically arranged levels, creating an innovative experience of space. Here children can explore and play, and amongst other things, climb freely in a 14 meter one-of-a-kind climbing net. The tower’s façade consists of 160 crystal facets, where not two are alike. The panels are printed with an innovative pattern made from millions of tiny motifs that are linked to the history of Swarovski. The view from inside to the outside is visible at all times, just as the activities on the inside always can be seen from the outside. At night, the structure presents a spectacular body of light that magically enhances the reflections of the surrounding Crystal Cloud and Mirror Pool. This area, for children of any age, is complimented by an innovative playground landscape under the open skies. A free-form topography of steel and wood offers children an infinite number of ways to play. Not only is it possible to enjoy well-known kinds of activities, but children additionally have the opportunity to discover new games and forms of movement. 

Café & Restaurant
The café and restaurant area is formed as a pavilion that is embedded into the garden – organically shaped concrete structure framing the views into the surrounding landscape. Gently swinging pillars and ceilings accentuate the impression of form and light. The bright surfaces and the material, set with Swarovski Crystals, produce an effect that is beyond compare.

Shop Entrance
The newly designed shop entrance is crafted as a fascinating installation of light and sound – an emotional and virtual time travel. Kilometers of glowing fibers from a spiral-shaped tunnel lead the visitors into the new shopping area and an interactive sound installation expands the space with an additional acoustic dimension.

61 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Playtower With the goal of having the expanded Swarovski Kristallwelten appealing to all visitors’ senses, with a particular focus on children, a new building typology has emerged in this project. Situated in the south end of the garden, the 20 meter tall playtower will foster a wide range of playing experiences on four vertically arranged levels, creating an innovative experience of space. Here children can explore and play, and amongst other things, climb freely in a 14 meter...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Corporate Headquarters / Showrooms/Shops
    Lovers 61 users