Paddington Terrace

Paddington / Australia / 2014

30
30 Love 5,942 Visits Published

The owners of this Paddington Terrace approached us to help them maximize the space for their growing family.


We intentionally designed a home that could comfortably grow with them and maintain its sophistication. In order to achieve this, the palette is highly detailed and distinctly classic using traditional materials constructed with expert attention to detail.


We created a bright and light space, balancing this with strong contrasting features to add drama. We coupled with these strong injections of contrast, with modern furniture and fittings to create a livable and dynamic new home for the family.


The architectural charm of the terrace was not lost in the design, however did prove to be challenging to maintain given the proportions of the existing spaces were very tight. We maximized height were possible, achieving a 4.5m raked ceiling in the main living room to add a feeling of space whilst working within the constraints of the width of the site. Our approach enhanced the true beauty of the site, and maximized the existing space.


After stripping the terrace back to its shell, a new floor plan was implemented that would see the clients enjoying each space to its full potential. An open kitchen, living and dining space flows onto a sun filled courtyard that allows light to travel right through the front of the terrace, which was otherwise dark and unused. The palette employed equally compliments the way we envisioned the clients using the spaces as the family grew. A classic palette with modern fixtures and fittings ensures their new home is inherently contemporary today and for years to come.  Bespoke joinery matches the attention to detail given to the floor plan and palette. The alterations, finishes, detailed joinery to kitchens and bathrooms, along with considered lighting all contribute the terraces’ successful transformation.

30 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The owners of this Paddington Terrace approached us to help them maximize the space for their growing family. We intentionally designed a home that could comfortably grow with them and maintain its sophistication. In order to achieve this, the palette is highly detailed and distinctly classic using traditional materials constructed with expert attention to detail. We created a bright and light space, balancing this with strong contrasting features to add drama. We coupled with these strong...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Lovers 30 users