Gust Madrid

Madrid / Spain / 2015

53
53 Love 3,362 Visits Published

Zooco Estudio is the author of Gust, a restaurant located at number 5 of downtown Genova street in Madrid.
The project arises from the premise of creating an establishment with an area dedicated to buy in self service and other to consumption of purchased products.
Along with this objective, the local morphology, which has a large hallway that divides it into two parts, has also helped to raise a space with three large rooms.
Taking advantage from the original compartmentation, they tried to reproduce the idea of a typical space of 'welcome market’, which gives continuity to Genoa street with a strong urban character; and another space, divided into two parts and with more domestic character, where is planned the consumption of products sitting in the tables. Both spaces are connected by a corridor that provides a transition between environments.
The natural route of the local support for the idea that wants to be conveyed; the first zone aims to be an extension to the city, where the product is bought, and the other two areas remind us of our own house, where the product is consumed.
So the main entrance is totally equipped with urban characteristics, trying to reflect the language of a street shop. A large bookcase, with wooden boxes, accompanies the customer journey up to the counter.
The famous hexagonal concrete tile designed by Gaudí emphasizes the idea that we find outside. Along with this pavement, there are an orange tree located in the center, metal furniture, the different treatment of interior facades, that complete this character of city.
Faced with these materials, the oak wood of the ceiling and the lining of the stairwell, add warmth to the space.
The link between urban and domestic spaces is a hallway in which it been also used the hexagonal floor cited above.
Its 'vegetal' roof helps to have that feeling of being in the street yet, thus assuming that the route is a pleasant walk up to the area of eating in the tables.
The 'lounge' of restaurant consists of two separated ambients by a glass and metal partition. The first reflects the different parts of a house: wooden floors, combined with pieces of furniture arranged as a lounge or dining, give to this area a cozy character.
The second ambient has a more industrial footprint, as if it will be a workshop or a greenhouse annexed to the house. The extensive vegetation, the colorful pavement and the lighting complete the configuration of this space.

[ES]


El proyecto del Restaurante Gust situado en la calle Génova 5, nace de la idea de crear un local con una zona dedicada a autoservicio y otra de consumición.
Con esta premisa y junto la morfología de local que presenta un gran pasillo que divide el espacio en dos, se plantea un concepto con tres grandes espacios.
Con estas divisiones se intenta reproducir la idea de un espacio tipo “mercado” de bienvenida que le da continuidad a la calle Génova con un fuerte carácter urbano; y otro espacio, dividido en dos, de carácter doméstico donde se plantea el consumo del público, conectados por un pasillo que hace de transición entre lo urbano y doméstico.


El recorrido natural del local ayuda a la idea que se quiere transmitir; un primer mercado que pretende dar continuidad a la ciudad, en el que compras y otros dos espacios domésticos, como si entrases en tu vivienda, en los que consumes.


El primer espacio que acoge al cliente está dotado de características totalmente urbanas, intentando reflejar el lenguaje y las partes que componen un mercado callejero.
Una gran estantería con cajas de madera acompaña el recorrido del cliente hasta llegar al mostrador que compone el alzado principal.
Un pavimento hexagonal de hormigón normalmente usado en las calzadas enfatiza la idea de encontrarnos en un exterior.
Esto anteriormente comentado junto al naranjo situado en centro, el mobiliario metálico, las luminarias y el tratamiento de las diferentes fachadas del espacio completan este carácter urbano.
Para dotar de calidez al espacio se opta por un gran plano horizontal de madera de roble en el techo.


El nexo de unión entre el espacio urbano y los domésticos, es un pasillo que da continuidad al suelo hexagonal de hormigón y presenta una estructura “verde” que nos sigue dando esa sensación de estar en un exterior, suponiendo un agradable “paseo” hasta la zona de consumo.


El segundo espacio se compone de dos de ambientes separados por una mampara de vidrio y metal.
El primer ambiente refleja las diferentes partes de una vivienda. Diferentes conjuntos de mobiliario a modo de salón y una mesa tipo comedor. Junto al suelo de madera confieren a este espacio el carácter doméstico.
El segundo ambiente con la mampara metálica como entrada, tiene un carácter más industrial como si se tratará de un anexo a la vivienda, tipo taller o invernadero.
Este espacio se acaba de configurar con una gran presencia de vegetación, un suelo como gran nota de color y luminarias que completan ese carácter industrial.

53 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Zooco Estudio is the author of Gust, a restaurant located at number 5 of downtown Genova street in Madrid.The project arises from the premise of creating an establishment with an area dedicated to buy in self service and other to consumption of purchased products.Along with this objective, the local morphology, which has a large hallway that divides it into two parts, has also helped to raise a space with three large rooms.Taking advantage from the original compartmentation, they tried to...

    Project details
    • Year 2015
    • Work finished in 2015
    • Status Completed works
    • Type Restaurants
    Lovers 53 users